(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht hoger openen. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. 

De index steeg maandag nog 0,2 procent tot 543,32 punten

De AEX schommelde maandag gedurende de handelsdag tussen winst en verlies, nadat Trump via Twitter een charme-offensief startte richting Beijing. Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten escaleerde vrijdag, nadat Beijing extra importheffingen aankondigde over Amerikaanse goederen ter waarde van 75 miljard dollar. Trump dreigde daarop de heffingen op Chinese producten verder te verhogen. 

Maandag sloegen de twee kemphanen echter een verzoenende toon aan, waardoor een verdere koersval op de mondiale effectenbeurzen werd voorkomen. De Amerikaanse president Donald Trump zei “zeer serieus” met Beijing in onderhandeling te gaan, nadat Washington twee “zeer goede telefoontjes” uit het Chinese kamp had ontvangen. 

“China belde gisteravond onze tophandelaren en zei: laten we terugkeren naar de [onderhandelings]tafel”, zei Trump “Ik heb daar veel respect voor”, zo twitterde Trump vanaf de G20-top.

Hoewel het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei niet op de hoogte te zijn van dergelijke telefoontjes, zei Beijing maandag wel met de VS te willen blijven praten over een nieuw handelsakkoord. Beijing waarschuwde dat een ontkoppeling van de Verenigde Staten en China tot chaos op de markt zal leiden.

Tijdens de persconferentie na de G7-top in Frankrijk gaf Trump aan dat hij denkt dat China erg graag een deal wil maken.

“Hoe het nu precies zit met de telefoontjes is niet duidelijk maar het lijkt er wel op dat Trump bezorgd is geraakt na de steile daling op de aandelenmarkten”, aldus senior analist Edward Moya van Oanda.

“President Trump’s voortdurende escalatie van spanningen geeft China (of zelfs de VS) weinig ruimte om compromissen te sluiten zonder gezichtsverlies, wat een handelsdeal minder waarschijnlijk maakt op de korte termijn,” merkte daarnaast Tapas Strickland, econoom bij National Australia Bank, vanochtend op.

Amerikaanse beleggers haalden in ieder geval voor even opgelucht adem. Na een daling van vrijdag voor de S&P 500 index van 2,6 procent, herstelde de hoofdgraadmeter maandag deels met 1,1 procent. 

Ook in Azië was vanochtend sprake van herstel. Koplopers waren de beurzen in Shanghai en Tokio met winsten van respectievelijk 1,3 en 1,0 procent. Sydney en Seoel wonnen een half procent.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,53 dollar lager, of 1 procent, op 53,64 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1101.

De macro-economische economische agenda is vandaag karig gevuld. Beleggers hebben nog wel oog voor de vrijgave van de Amerikaanse huizenprijzenindex voor juni.

Bedrijfsnieuws

In het afgelopen halfjaar steeg de omzet van B&S Group met 17,1 procent tot 898,3 miljoen euro, waarbij de autonome omzetgroei 7,4 procent bedroeg. Dit bleek grofweg in lijn met de consensusverwachting van 7 procent groei, maar beduidend meer dan de 5,3 procent waar ING vooraf op mikte. Het EBITDA-resultaat steeg van 45,9 miljoen tot 52,9 miljoen euro. ING mikte op een resultaat van 51,9 miljoen euro. 

Het nettoresultaat van Van Lanschot Kempen steeg het afgelopen half jaar op jaarbasis van 39,3 miljoen euro naar 83,6 miljoen euro. Onderliggend stond er een nettowinst in de boeken van 92,5 miljoen euro tegen 47,2 miljoen euro over de eerste helft van 2018.

De Roermondse funderingsspecialist Sif zal nog eens 20 hectare grond huren in de Rotterdamse haven om zo een nieuwe dienstverlening op poten te kunnen zetten, waarvoor DEME als eerste klant is binnengehaald. Dit kwamen de funderingsspecialist en het havenbedrijf overeen. Sif heeft op de Maasvlakte 2 al een productiefaciliteit staan.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 1,1 procent hoger tot 2.878,47 punten, de Dow Jones index won 1,0 procent op 25.898,08 punten en de Nasdaq noteerde 1,3 procent hoger op 7.853,74 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.