(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting vrijwel onveranderd van start. Wall Street herstelde woensdagavond juist nog van openingsverliezen en sloot in het groen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een neutrale opening. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 1,2 procent lager naar 565,07 punten, nadat tijdens de voorafgaande handelsdag nipt het jaarrecord werd aangescherpt. Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam was dit toch vooral te danken aan de winstgroei die de bedrijven realiseerden. Daarmee is er volgens Van Zeijl sprake van een gezonde basis voor de nieuwe recordstand.

De Europese beurzen sloten woensdag beduidend lager na uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump die de geopolitieke spanningen met Noord-Korea en China lieten terugkeren, en teleurstellende economische cijfers uit de eurozone.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor mei in de eurozone kwam uit op 54,1, tegen 55,1 in april. De cijfers wijzen erop dat de sterke economische groei in de economische zone in 2017 in het lopende jaar geen vervolg zal krijgen.

Volgens marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe stelden de cijfers teleur. “Nadat eerder al de wilde fiscale plannen van de nieuwe Italiaanse coalitie voor meer onzekerheid in de eurozone zorgden, komen daar nu de andermaal tegenvallende inkoopmanagersindices van Duitsland en Frankrijk bij”, aldus Hordijk.

De stemming bij de opening van de aandelenhandel in New York was bedrukt, mede onder invloed van het negatieve Europese sentiment, en de woorden van Trump. Wall Street fleurde echter op na de notulen van de Federal Reserve, die beleggers geruststelde dat de centrale bank de rente niet al te agressief zal verhogen dit jaar. De beleidsmakers merkten op dat als de inflatie tijdelijk boven de beoogde 2 procent zou stijgen, dit zou helpen om de inflatieverwachting voor de langere termijn meer in de richting van het beoogde niveau van 2 procent te tillen.

“Het inflatiedoel van 2 procent is dus niet heilig. Het huidige klimaat vereist meer flexibiliteit van de Fed om de economie sneller te laten groeien”, zei analist Quince Krosby van Prudential Financial. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen zakte verder na de Fed-notulen, met 5 basispunten tot 3,01 procent.

Vanmiddag zijn ogen in Europa gericht op de vrijgave van de notulen van de Europese Centrale Bank.

Woensdag overheersten aanvankelijk ook de zorgen over het handelsconflict tussen China en de VS en geopolitieke onrust. President Donald Trump zei tegen journalisten dat hij niet echt tevreden was over het verloop van de onderhandelingen met China over de handelsbetrekkingen.

Ook zou hij maatregelen overwegen om de export van staal en aluminium vanuit de Europese Unie naar de Verenigde Staten te beperken met zo’n 10 procent, volgens bronnen in Brussel.

Tenslotte hintte Trump erop dat zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un mogelijk niet doorgaat.

De euro/dollar noteerde vanochtend vrij vlak op 1,1705.

De olieprijs daalde woensdag in New York, na een verrassende stijging van de Amerikaanse olievoorraden. Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag 0,36 dollar of 0,5 procent lager op 71,84 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Het Amerikaanse instituut Energy Information Administration meldde dat de voorraden ruwe olie afgelopen week met 5,8 miljoen vaten zijn gestegen, waar economen volgens een steekproef door S&P Global Platts juist een daling van 1,7 miljoen vaten hadden voorspeld.

Beleggers hebben vandaag verder oog voor de Britse en Franse detailhandelsverkopen.

Bedrijfsnieuws

Het Amsterdamse betaalbedrijf Ayden zal vandaag officieel zijn beursgang in Amsterdams aankondigen. Dit schreef het Financieele Dagblad. De krant wist op basis van informatie van bankiers te melden dat het bedrijf bij de notering zal worden gewaardeerd op een bedrag van tussen de 5 miljard en 10 miljard euro.

Aandeelhouders van Westfield hebben donderdag ingestemd met de overname door Unibail-Rodamco. Dit bleek tijdens een aandeelhoudersvergadering die het Australische vastgoedbedrijf organiseerde.

De installateur van energieoplossingen Alfen gaat een geïntegreerde energieoplossing leveren aan één van de BMW testlocaties in München. Daarnaast tekende de installateur met BMW van energieoplossingen een overeenkomst om BMW i3 auto-accu’s aan te schaffen voor andere opslagprojecten.

Zelfstandige vermogensbeheerders in Nederland en België hebben voor circa 10 miljard aan assets in portefeuille bij BinckBank Professional Services. De mijlpaal werd recent gepasseerd. De dienstverlening aan deze vermogensbeheerders in Nederland en België groeit op jaarbasis met circa 1 miljard euro per jaar, meldde Binck verder nog.

KPN stelde zijn speciaal interim dividend vast op 1,3 eurocent per aandeel.

De voormalige president-commissaris van Pharming Jaap Blaak kondigde woensdag tijdens de jaarvergadering aan dat hij per direct zijn taken als commissaris neerlegt.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index sloot woensdag 0,3 procent hoger op 2.733,29 punten, terwijl de Dow Jones steeg 0,2 procent tot 24.886,81 punten. De Nasdaq won zelfs 0,6 procent op 7.425,96 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.