(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een neutrale opening tegemoet. Wall Street hield donderdag de deuren gesloten in verband met de viering van Thanksgiving. In Azië koerste de Shanghai Composite vanochtend nipt lager na een scherpe daling op donderdag.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Donderdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,2 procent hoger naar 541,35 punten.

De Shanghai Composite index liet vanochtend geen herstel zien na een opmerkelijke daling van ruim twee procent op donderdag. Volgens analyst Li Chen van Credit Suisse liggen oplopende rentes ten grondslag aan de plotselinge volatiliteit op de Chinese aandelenmarkten. 

Met name de rentes op bedrijfsschulden zitten in de lift, doordat de Chinese overheid maatregelen treft om de schuldenberg van ondernemingen in te dammen. Li Chen schreef dat hierdoor de economische groei in het geding kan komen en beleggers worden verleid tot winstnemingen.

Het rendement op Chinese overheidsobligaties zit ook al langer in de lift. Een lening met een looptijd van 10 jaar genereerde eerder deze maand nog een rendement van meer dan vier procent. Een jaar geleden was dat nog minder dan drie procent. 

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde donderdag in het groen, waarbij de handelsvolumes laag waren vanwege de viering van Thanksgiving. De januari-future koerste 0,9 procent hoger op 58,53 dollar. Vanochtend kwam daar in de Aziatische handel nog eens 0,7 procent bij.

In Japan werd vanochtend bekend dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in november is toegenomen. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg op maandbasis van 52,8 naar 53,8. Daarmee wees de index op het sterkste groeitempo in 44 maanden.

Donderdag werd al bekend dat inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone is gestegen van 58,5 in oktober naar 60,0 deze maand, het hoogste niveau in 211 maanden. Ook de dienstensector liet een forse groei zien. Vandaag wordt in Amerika de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex voor november vrijgegeven.

De sterke inkoopmanagersindices in de eurozone werden gisteren begeleid door goede Duitse groeicijfers. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. In het tweede kwartaal was de groei nog 0,6 procent. De Britse economische groei bleef hierbij achter met 0,4 procent op kwartaalbasis.

In Amerika is het vandaag Black Friday. De dag na Thanksgiving, waarop retailers traditioneel met grote kortingen consumenten proberen te verleiden aan het begin van de feestmaand. Nieuwszenders zullen vandaag live de omzetontwikkelingen in de gaten houden, waarmee een indicatie wordt gegeven van de gemoedstoestand van Joe Sixpack.

Doordat de Amerikaanse beurzen het vandaag al na een halve handelsdag voor gezien houden, zullen veel handelaren kiezen voor een lang weekend vrij en vandaag niet op kantoor verschijnen, waardoor de volumes vandaag relatief beperkt zullen zijn en koersuitslagen kunnen worden uitvergroot.

Bedrijfsnieuws

Unilever huurde volgens nieuwsmedia de consultant Egon Zehnder in om een opvolger voor CEO Paul Polman te vinden.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende Dow Jones index eindigde woensdag 0,3 procent lager op 23.526,18 punten, terwijl de brede S&P500 index 0,1 procent lager sloot en technologiebeurs Nasdaq juist 0,1 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.