De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street was maandag gesloten, terwijl het sentiment op de Aziatische beurzen vanochtend positief is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG Markets constateerde dat het sentiment nog positief is, maar “beleggers nemen een afwachtende houding aan in aanloop naar de ECB vergadering en het banenrapport uit de VS later in de week”. 

In Azië koersten de hoofdbeurzen vanochtend overwegend hoger, geholpen door onder meer een nipte stijging van de Japanse industriële productie in april op maandbasis met 0,3 procent, wat de tweede opeenvolgende maand met groei betekende. Het cijfer lag volgens Van der Does beduidend hoger dan de verwachtingen van analisten, die een daling hadden voorzien van 1,5 procent. De Japanse werkloosheid bleef daarnaast conform de verwachtingen stabiel op 3,2 procent. De Nikkei index in Tokio koerste 0,7 procent hoger, terwijl de Shanghai Composite zelfs 2,2 procent won. De grondstofgevoelige beurs in Sydney kampte evenwel onder meer met een aantrekkende dollar en noteerde licht lager.

Wall Street hield maandag de deuren gesloten in verband met Memorial Day. Vrijdag won de hoofdgraadmeter S&P 500 index nog 0,4 procent en de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen sloot daarmee in stijl een positieve handelsweek af. 

Beleggers kijken vandaag aan tegen een druk gevulde macro-agenda. In Amerika staan onder meer de S&P Case Shiller huizenprijsindex, de inkoopmanagersindex in de regio Chicago en het consumentenvertrouwen geagendeerd. In Europa worden onder meer cijfers over de inflatie en de werkloosheid in de eurozone vrijgegeven. Het echte vuurwerk wordt echter later in de week verwacht, met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het Amerikaanse banenrapport.

Vanochtend bleek al dat de Duitse detailhandelsverkopen in april op jaarbasis en gecorrigeerd voor inflatie met 2,3 procent zijn toegenomen. Op maandbasis daalden de detailhandelsverkopen in april evenwel juist met 0,9 procent.

Bedrijfsnieuws

BAM Groep ondertekende met de joint venture Femern Link Contractors het contract voor het ontwerp en de bouw van de Fehmarnbelttunnel. Dit maakte de bouwer maandag nabeurs bekend. Met de opdrachten is een bedrag van 3,4 miljard euro gemoeid, waarvan 850 miljoen euro voor BAM Groep.

Delta Lloyd is gestart met de verkoop van een belang van 27,4 procent in de private bank Van Lanschot. De aanbiedingsprijs ligt naar verwachting tussen de 15,00 en 18,00 euro per aandeel en zal worden bepaald op basis van een zogeheten bookbuilding procedure. Het aandeel Van Lanschot sloot maandag 8,0 procent hoger op 18,23 euro.

De omzet van Oranjewoud, moederbedrijf van Antea Group en Strukton, steeg afgelopen kwartaal met 16,9 procent naar 439,0 miljoen euro. De orderportefeuille kromp evenwel nipt van 3,43 miljoen naar 3,33 miljoen euro. Het operationeel resultaat (EBITDA) steeg flink van 1,5 miljoen naar 4,4 miljoen euro. 

Waterland Private Equity Fund VI, Filiep Balcaen en Fagron hebben het belang in Fagron verhoogd. Dit maakte Fagron maandag nabeurs bekend. Waterland, Filiep Balcaen en Fagron meldden per 20 mei 2016 een (indirect) belang van in totaal 29,2 procent.

Slotstanden Wall StreetDe Dow Jones index sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 17.873,22 punten, de S&P 500 index steeg 0,4 procent op 2.099,06 punten en de Nasdaq won 0,7 procent op 4.933,50 punten.

De Amerikaanse beurzen hielden maandag de deuren gesloten in verband met de viering en herdenking van Memorial Day, de dag waarop de gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht worden.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.