(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Maandag sloot Beursplein 5 na een rode opening nog hoger, waarmee het jaar 2017 goed van start ging. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent.

Particuliere beleggers van online broker DeGiro zijn positief gestemd voor het beursjaar 2017. Maar liefst 71 procent van de 5.000 respondenten rekent op een stijging van de AEX. Daarbij mikt 14 procent zelfs op een stijging van meer dan 10 procent voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter en denkt 17 procent dat de koers zal dalen.

Door Actiam gepolste beursexperts voorzien juist een matig beursjaar. Volgens deze experts zal de AEX in 2017 eindigen op 490 punten, een koerswinst van slechts een ruime procent.

Wall Street hield maandag de deuren gesloten. De aankomende president Donald Trump hield evenwel de gemoederen flink bezig via zijn twitter-account. Trump wees naar Noord Korea, dat naar verluidt flink op weg is om nucleaire wapens te produceren die delen van Amerika kunnen bereiken, en hij twitterde verwijten richting China. “China heeft door eenzijdige handel grote hoeveelheden geld en rijkdom uit de Verenig Staten gehaald, maar helpt niet met Noord-Korea. Nice!”, aldus de aankomende staatsman.

Het sentiment in Azië, waar de beurs in Tokio pas woensdag weer van start zal gaan, was evenwel in navolging van de Europese beurzen positief. Beleggers kregen een duwtje in de rug door een stijging van de bedrijvigheid van de industrie. De inkoopmanagersindex, zoals berekend door Markit Economics en Caixin, bereikte in december een stand van 51,9, waar dit een maand eerder nog 50,9 was. Dit is de sterkste groei in zes jaar tijd, gevoed door nieuwe orders. De beurzen in Shanghai en Hong Kong klommen krap een procent, terwijl de beurs in Sydney ruim een procent hoger noteerde. 

Beleggers krijgen vandaag inflatiecijfers uit zowel Frankrijk als Duitsland te verwerken, evenals de nieuwste data over de Duitse arbeidsmarkt. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten worden bovendien de inkoopmanagersindexen voor de industrie vrijgegeven. 

Olieprijzen gingen omhoog. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent naar 54,01 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,6 procent duurder werd op 57,15 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0478.

Wall Street gesloten

De Amerikaanse beurzen hielden maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Nieuwjaar. 

Vrijdag eindigde Wall Street lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,5 procent naar 2.238,83 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 19.762,60 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 5.383,12 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.