(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street gaf vrijdagavond in met name het laatste handelsuur nog scherp terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een vrijwel onveranderde opening. Afgelopen week koerste de index op weekbasis ongeveer drie procent lager naar 521,45 punten

Het sentiment op de mondiale beurzen werd afgelopen week met name gedrukt door het oplopende handelsconflict tussen Amerika en China, maar ook andere geopolitieke spanningen, zoals de relatie tussen de EU en Rusland en Noord- en Zuid-Korea, drukten hun stempel. Facebook kwam daarnaast onder vuur te liggen nadat werd onthuld dat gegevens van Facebook-gebruikers zouden zijn gebruikt om verkiezingscampagnes in Amerika te beïnvloeden.

Richting het eind van de week laaiden de zorgen over een dreigende handelsoorlog tussen Amerika en China weer op, waardoor het sentiment snel verzuurde en de beurzen wereldwijd snel terrein prijs gaven. President Donald Trump ondertekende donderdag een decreet waarmee voor zo’n 60 miljard dollar aan importtarieven in werking treden plus aanvullende maatregelen waarmee China wordt beperkt in het investeren in de Amerikaanse techsector. China reageerde beheerst met mogelijke tegenheffingen van slechts 3 miljard dollar. In tegenstelling tot China zal de Europese Unie wel worden vrijgesteld van de ingestelde importtarieven, net als Canada en Mexico.

De vermaarde econoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller waarschuwde tijdens een interview met zakenzender CNBC in Beijing voor het risico op een economische crisis. “Amerikaanse bedrijven zijn er niet op voorbereid om China uit hun toevoerketen te filteren”, aldus Shiller, die ook voorziet dat bedrijven ten aanzien van investeringen een afwachtende houding kunnen gaan aannemen.

Economen van ABN AMRO hopen dat de soep niet zo heet wordt gegeten, als deze wordt opgediend. Zij wezen er onder meer op dat de dreigende tarieven vooral een onderhandelingsstactiek kunnen zijn van Trump, in de hoop dat de Chinese economie zich zo meer open stelt.

De Amerikaanse beurzen krabbelden vrijdag aanvankelijk nog op na de forse koersval van donderdag, toen het nieuws van het decreet van de Amerikaanse president bekend werd. Uiteindelijk kreeg het herstel geen voet aan de grond en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot ruim twee procent lager. Op weekbasis verloren de Dow en S&P 500 ruim 5 procent en de techbeurs Nasdaq, onder aanvoering van Facebook, zelfs meer dan 6 procent.

In Azië herstelden de beurzen in Japan en Zuid-Korea vanochtend van openingsverliezen. Dit gold niet voor de Chinese beurzen, waarbij de Shanghai Composite meer dan anderhalf procent prijs gaf.

Olie werd vrijdag duurder in reactie op de berichten dat de OPEC de productiebeperkingen ook in 2019 wil aanhouden. De mei-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,58 dollar, of 2,5 procent, op een settlement van 65,88 dollar. Op weekbasis steeg de olieprijs 5,6 procent.

Afgelopen week gaf de dollar ongeveer een half procent prijs ten opzichte van de euro. Vanochtend stond er voor het muntpaar een stand van 1,2370 op de borden.

Deze week zullen beleggers vooral uitkijken naar groeicijfers. Vandaag staat Frankrijk op de agenda, gevolgd door de Verenigde Staten op woensdag. Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,8 procent is gegroeid. De data waren conform een eerdere raming. De groei is volgens het CBS vooral te danken aan de export. Verder worden er inflatiecijfers in de eurozone vrijgegeven.

Vrijdag houden de meeste beurzen de deuren gesloten vanwege een lang Paasweekend. Maandag 2 april is Euronext ook nog gesloten, maar is er wel handel op Wall Street.

Bedrijfsnieuws

BinckBank lanceerde een nieuw prijsplan met verschillende beleggingspaketten voor Binck Nederland. Het uitgangspunt is, hoe meer beleggingsactiviteit, des te gunstiger de tarieven. Deze lagere tarieven per transactie worden deels mogelijk doordat door de broker een service fee over de portefeuille wordt berekend.

NSI kocht een kantoorgebouw in Amsterdam-Sloterdijk voor 36,8 miljoen euro. De aankoop past volgens het vastgoedfonds perfect bij de strategie van NSI om zich te richten op grotere kantoren in de grote steden met een nadruk op Amsterdam.

Spring Enterprises meldde een eerste belang in beursnieuweling Alfen. Spring meldde een kapitaalbelang van 4,69 procent met een stemrecht van eveneens 4,69 procent.

ValueAct Capital meldde een eerste belang in Vopak. ValueAct, een investeringsmaatschappij uit San Francisco met miljarden dollars onder beheer, meldde een kapitaalbelang van 3,02 procent met een stemrecht van eveneens 3,02 procent.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor vrijdag 1,8 procent tot 23.533,20 punten. De S&P 500 daalde op een slot van 2.588,26 punten, 2,1 procent en de Nasdaq leverde 2,4 procent in tot 6.992,67 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.