(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street boekte vrijdagavond nog bescheiden winsten, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend hoger noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een vrijwel onveranderde opening. Op vrijdag sloot de AEX nog een half procent lager op 522,43 punten, waardoor er op weekbasis een verlies restte van 1,3 procent.

Zorgen over onder meer Brexit, het Italiaanse begrotingstekort, de Chinese handelsperikelen en de oplopende Amerikaanse rente leidden afgelopen week tot terughoudendheid onder beleggers.

Wel zorgden beter dan verwachte Amerikaanse detailhandelsverkopen in oktober en een groeiende hoop op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China volgens ING voor optimisme. “Naar mijn idee kunnen aandelen nog wat verder herstellen zodra er over een aantal zaken, waaronder Italië, de Brexit en de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, wat meer duidelijkheid is, ongeacht de uitkomst”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Dat zal vermoedelijk de komende weken nog niet het geval zijn, denkt strateeg Vincent Juvyns van JP Morgan Asset Management. Maar eind november zijn misschien verschillende onzekerheden weggenomen en is er alsnog ruimte voor een kerstrally, want de onderliggende fundamenten zijn volgens Juvyns nog altijd in orde.

Op Wall Street verloor de S&P 500 index afgelopen week 1,6 procent, terwijl techbeurs Nasdaq meer dan twee procent prijs gaf. De voormalige beurslievelingen, ook wel FANG aandelen genoemd, stonden zwaar onder druk. Zo verloor iPhonefabrikant Apple 5,4 procent na voorzichtige berichten van toeleveranciers, terwijl Facebook vier procent prijs gaf in de nasleep van een kritisch artikel in de New York Times over de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen via het sociale netwerk van Facebook.

Daarnaast stond vrijdag de chipsector onder druk, na teleurstellende resultaten donderdag van Nvidia en Applied Materials. Nvidia daalde ruim 19,0 procent. Applied Materials herstelde echter met een winst van 1,3 procent.

De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie sloot vrijdag vlak op 56,46 dollar, terwijl de olieprijs op weekbasis 6,2 procent verloor, vanwege zorgen over het mondiale overaanbod.

De euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1405. Rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er nog een stand van 1,1328 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd. Ook later in de handelsweek blijft het relatief rustig. Donderdag blijft Wall Street vanwege de viering van Thanksgiving zelfs gesloten en vrijdag sluiten de Amerikaanse beurzen na een halve handelsdag de deuren.

In Azië klommen de beurzen in Tokio en Shanghai vanochtend ruim een half procent. Sydney was een dissonant met een verlies van ruim een half procent.

Bedrijfsnieuws

Het blijft rommelen bij ABN AMRO, nu een groep managers voor de tweede keer dit jaar een anonieme brief heeft gestuurd, om te klagen over de manier waarop het bedrijf wordt geleid. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar groeide de omzet van B&S met 10,1 procent naar 1.173,4 miljoen euro. En tegen constante wisselkoersen ging de omzet zelfs met 12,5 procent omhoog. Het derde kwartaal was goed voor een omzetstijging van meer dan 10 procent.

Vanaf 1 februari 2019 zal de raad van bestuur van ASR Nederland uitgebreid worden met een derde lid, naast een CEO en CFO. Daarnaast wordt een zogenaamd business executive committee in het leven geroepen, die zal bestaan uit de leden van het bestuur, de chief risk officer en senior managers.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent tot 2.736,15 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent tot 25.413,22 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 7.247,87 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.