(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start maandag naar verwachting vlak aan een handelsweek die in het teken zal staan van onder meer het rentebesluit van de Federal Reserve en de Nederlandse verkiezingen. Wall Street boekte vrijdagavond terreinwinst en ook de Aziatische beurzen noteren vanochtend overwegend in het groen.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Vrijdag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak al 0,7 procent hoger en de index doorbrak daarmee nipt de koerstoppen van 2015, waardoor de hoogste stand sinds eind 2007 werd neergezet. In 2007 piekte de index nog rond de 550 puntengrens, aangejaagd door financiële waarden in aanloop naar de financiële crisis.
Wall Street sloot vrijdag enkele tienden van een procent hoger na de vrijgave van een sterk banenrapport. “Het februari-cijfer is netjes en ook de werkloosheid is weer terug naar 4,7 procent [van 4,8 procent], aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, die benadrukte dat een renteverhoging door de Federal Reserve woensdag nu vrijwel zeker is. Een oplopende rente is in beginsel slecht nieuws voor beleggers, maar ook een teken van de kracht van de Amerikaanse economie.
De dollar sorteerde niet voor op een Amerikaanse renteverhoging en daalde vanochtend naar 1,0701, ten opzichte van een stand voor het muntpaar van 1,0665 bij het sluiten van de Europese markten.
De olieprijzen stonden daarnaast wederom onder druk. Vrijdag koerste de april-future op een vat Amerikaanse olie 1,6 procent lager naar 48,49 dollar. Op weekbasis bedroeg het verlies zelfs 9,1 procent. De dalingen ontstonden deze week nadat uit het wekelijkse olierapport bekend werd dat de voorraden in Amerika aan het oplopen zijn. Dit leidde tot zorgen dat de gecoördineerde productieverlagingen door oliekartel OPEC er niet in slagen om het overaanbod terug te dringen. Daarnaast wezen marktvolgers erop dat veel handelaren grote posities hadden opgebouwd en daardoor ‘schreef’ zaten en hun posities moesten indekken. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met krap een procent verder.
Het cijferseizoen is nagenoeg voorbij en naast het Amerikaanse rentebesluit trekken ook de Nederlandse verkiezingen deze week de aandacht. Historisch gezien is de impact van een Nederlandse verkiezingsuitslag op Beursplein 5 sinds de jaren zeventig nihil, maar dit keer zou een uitzondering kunnen worden. “Een hoog stemmenpercentage voor de PVV [van Geert Wilders] kan door beleggers worden gezien als voorbode van een grote opkomst voor het Front National [van Marine Le Pen] bij de Franse verkiezingen”, aldus hoofdeconoom Maarten Leen van ING. Hierdoor kan de euro onder druk komen te staan, waardoor de markten in beweging worden gezet.
In Azië koersten vanochtend de Japanse Nikkei index en de Chinese beurzen hoger. Negatieve uitzondering was de grondstofgevoelige beurs in Sydney met een verlies van enkele tienden van een procent.
De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg.
Bedrijfsnieuws
S&P Dow Jones Indices gaat PostNL verwijderen uit de S&P Europe 350 en de S&P Euro indexen. De voorgestelde wijziging zal vanaf maandag 20 maart 2017 van kracht zijn. Aandelen Altice B worden door de indexbouwer toegevoegd aan de S&P Europe 350 en de S&P Euro indexen. Op deze markten noteren al de A-aandelen van de Franse kabelaar met een notering op het Damrak.
Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor OCI van 17,00 naar 22,30 euro in reactie op stijgende kunstmestprijzen. De analisten lieten het koopadvies ongemoeid.
Slotstanden Wall Street
De toonaangevende S&P 500 steeg vrijdag 0,3 procent tot 2.372,60 punten, terwijl de Dow Jones index 0,2 procent won tot 20.902,98 en de Nasdaq er 0,4 procent bij kreeg op 5.861,73 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.