(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een bijna onveranderde opening tegemoet. Op Wall Street sloten de hoofdindices vrijdagavond juist nog meer dan twee procent lager. Ook Azië negeert vanochtend het donkerrode slot in New York en de beurs in Hong Kong noteert meer dan een procent hoger.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een fractionele winst. Vrijdag koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter met 0,2 procent nog bescheiden lager naar 539,29 punten. Op weekbasis bleef de winst voor de index daardoor steken op krap twee procent.

Wall Street kende afgelopen week een extreem volatiel handelsverloop, ingegeven door met name nieuws over een mogelijke escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, waardoor intradag de hoofdindices met procenten op en neer bewogen. Op weekbasis resteerde voor hoofdgraadmeter S&P 500 een verlies van 1,4 procent.

Volgens marktanalist Neil Wilson van ETX Capital lijkt er sprake te zijn van een “klassieke Trump-onderhandeling”. “Neem een extreme positie in, om vervolgens een stap terug te doen van dit zogenaamde worst-case-scenario in ruil voor enkele grote concessies”. “Desalniettemin zal de markt gevoelig zijn voor het feit dat er een complete handelsoorlog zou kunnen ontstaan”, voegde hij toe.

“De kwestie zal waarschijnlijk voorlopig de richting van de financiële markten blijven domineren”, verwacht marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Naast de sluimerende handelsoorlog kregen beleggers vrijdag ook een op het oog matig banenrapport te verwerken. De werkgelegenheid steeg in maart in de Verenigde Staten met 103.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van circa 170.000 nieuwe banen. Volgens Stefan Koopman van Rabobank was het rapport onderliggend evenwel niet verkeerd, met name doordat de Federal Reserve op basis van het rapport niet te hard van stapel zal lopen met aanpassingen in zijn monetaire beleid. Rabobank denkt dat de Fed dit jaar nog tweemaal de rente zal verhogen, eenmaal voor de zomervakantie en eenmaal kort daarna.

Beleggers in Azië stapten vanochtend met het goede been uit bed en leken het negatieve Amerikaanse sentiment te negeren. Over een brede linie koersten de hoofdindices hoger met de Hang Seng in Hong Kong als uitschieter.

Olie stond vrijdag onder druk. De mei-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,48 dollar, of 2,3 procent, op een settlement van 62,06 dollar. Vanochtend in de Aziatische handel herstelde de future met krap een half procent. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,2277, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand tijdens het slot van de Europese beurzen vrijdag.

Aanvang cijferseizoen

Het cijferseizoen komt weer voorzichtig op gang met de Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo die op vrijdag de boeken over het eerste kwartaal openen.

In eigen land zal de markt letten op de omzetcijfers van maaltijdbezorger Takeaway.com op dinsdag en die van magistrale bereider Fagron op donderdag. Verder zijn er jaarvergaderingen van onder meer Kendrion, Heijmans, Ahold Delhaize, SBM Offshore en Wessanen.

Een ander thema komende week is inflatie. Morgen staat de Nederlandse inflatie op de agenda en woensdag volgen inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en China. Frankrijk is donderdag aan de beurt en vrijdag komen deze data nog uit Duitsland en Spanje.

Vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg. Wel werd al bekend dat de Nederlandse industriële productie in februari is gestegen met 4,2 procent op jaarbasis. In januari was nog sprake van een toenamen van 7,1 procent, maar toen ging het ook om de grootste stijging in bijna zeven jaar tijd. Ook kregen beleggers vanochtend inzicht in Duitse export- en importcijfers. De uitvoer nam in februari met 2,4 procent toe tot 104,7 miljard euro ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De import steeg met 4,7 procent tot 86,3 miljard euro.

Bedrijfsnieuws

De Nederlandse betaalspecialist Adyen zal mogelijk nog voor de zomer een notering krijgen op Beursplein 5. Dit schreef De Telegraaf op basis van betrokkenen. Bloomberg sprak eerder dit jaar van een mogelijke waardering van 5 miljard tot 10 miljard euro.

Rijkswaterstaat wees een project voor verbreding aan de A1 aan Heijmans toe. De opdracht heeft een waarde van 127 miljoen euro. Heijmans ontving ook een voorlopige opdracht omtrent de verdere ontwikkeling van de N280 Roermond ter waarde van 37 miljoen euro.

Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor ForFarmers van Kopen naar Houden, maar zag wel ruimte om het koersdoel met een euro op te hogen naar 11,50 euro.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 2,2 procent tot 2.604,47 punten, de Dow Jones index verloor 2,3 procent op 23.932,76 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 6.915,11 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.