De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet, nadat Wall Street dichter aanschurkte tegen de hoogste stand ooit en een terughoudend sentiment in Japan vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Woensdag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak na een rustige sessie nog 0,3 procent prijs.

Volgens fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow sloten de Amerikaanse beurzen boven een psychologische grens, maar is het openingssentiment afwachtend na bescheiden verliezen op de Aziatische beurzen.

De Dow Jones Industrial Average sloot woensdag boven de 18.000 punten grens, nadat onder meer de prijs van ruwe olie met krap twee procent steeg tot boven 51 dollar per vat. De olieprijs kreeg onder meer een impuls door cijfers die wezen op een dalende productie in de Verenigde Staten. Ook de aanhoudende daling van de dollar sinds het banenrapport van vrijdag, positief voor de winstverwachtingen van het Amerikaanse bedrijfsleven, betekende een duwtje in de rug voor het sentiment op Wall Street. De dollar daalde woensdag met 0,3 procent ten opzichte van de euro naar 1,1401. Vlak voor de vrijgave van het banenrapport noteerde de euro/dollar nog op 1,1150. 

De onder druk staande dollar, in combinatie met tanende rentevooruitzichten, leidde tot een bescheiden run op goud. Het edelmetaal koerste 1,5 procent hoger naar de hoogste stand in drie weken tijd.

De zwakke dollar woog vanochtend evenwel op het sentiment in Japan en overschaduwde daarmee de flirt van Wall Street met de hoogste stand ooit. In Japan stonden de export gerichte ondernemingen onder druk, met onder meer verliezen tot vier procent voor Mazda, Mitsubishi en Panasonic, en de Nikkei index koerste 0,7 procent lager. De Chinese beurzen hielden daarnaast de deuren gesloten vanwege een feestdag.

Beleggers worden vandaag geconfronteerd met een vrij lege agenda. Naast de Britse industriële productie kijken beleggers met name naar de Amerikaanse wekelijke hypotheekaanvragen en de wekelijkse olievoorraden. Tijdens de openingsbel op Beursplein 5 spreekt daarnaast ECB-president Mario Draghi op een economisch forum in Brussel.

Bedrijfsnieuws

Galapagos gaat onderdeel uitmaken van de AEX en Refresco en Wessanen schuiven op naar de Midkap. Dit bleek woensdag uit de kwartaalherziening van de beursindices op het Damrak door Euronext. Biotechbedrijf Galapagos neemt de plaats in van TNT Express. Refresco en Wessanen komen uit de Smallcap en hun plaats wordt ingenomen door de lokale fondsen AND en Holland Colours. Deze wijzigingen gaan in vanaf maandag 20 juni. 

Fitch Ratings verhoogde de kredietrating van telecomconcern KPN van BBB-min naar BBB. Door investeringen in glasvezel- en breedbandnetwerken en gebundelde producten kan KPN beter concurreren op de particuliere markt en zijn marktpositie op termijn verbeteren, verwacht de kredietbeoordelaar.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones Industrial Average sloot 0,4 procent hoger op 18.005,05 punten. De S&P 500 steeg daarnaast 0,3 procent naar 2.119,12 punten, ruim een half procent onder de hoogste stand ooit, en de winst voor techbeurs Nasdaq beperkte zich tot 0,2 procent op 4.974,64 punten. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.