(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een licht hoger opening tegemoet. Wall Street sloot woensdagavond vrijwel onveranderd, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend dicht bij huis blijven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Unilever noteert ex-dividend en weegt daarmee op de koersvorming. Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,2 procent lager.

Wall Street bleef woensdag wederom dicht bij huis. De hoofdgraadmeter S&P 500 index beweegt zich al sinds 15 december vorig jaar, 37 handelsdagen, binnen een bandbreedte van minder dan een procent ten opzichte van het slot van de voorafgaande handelsdag, een unicum. Een zeer lage volatiliteit wijst doorgaans op een stabiele beursontwikkeling ingegeven door een relatieve zorgeloosheid onder beleggers, een situatie die ogenschijnlijk haaks staat op het politieke vuurwerk in Amerika en onzekerheid over aankomende verkiezingen in Europa, waarvan de uitkomsten tot een ontmanteling van de eurozone kunnen leiden.

Sales trader Gert Berendse van ING verklaarde deze tegenstelling door onder meer te wijzen op de “enorme hoeveelheden cash in omloop door kwantitatieve verruiming”. Door de aanhoudende lage rente is het moeilijk om alternatieven te vinden, waardoor een flink deel van deze geldberg zijn weg vindt richting aandelenmarkten en de koersen daarmee van een bodem voorziet.

Daarnaast wordt de markt volgens Berendse in bedwang gehouden door hoop en vrees. Enerzijds begint de economie echt op stoom op te raken, maar al te groot enthousiasme wordt ingeperkt door vrees voor onder meer het beleid van Trump, de gevolgen van de Brexit en aanstaande verkiezingen.

Het koersverloop op de Amerikaanse beurzen werd woensdag in toom gehouden door verliezen voor financiële waarden, waarbij in navolging van Europa het sentiment werd gedrukt door oplopende rentes en winstnemingen. Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump behoren bankaandelen tot de absolute uitblinkers op Wall Street. Beleggers lopen vooruit op dereguleringsmaatregelen, onder meer inperking van de Dodd-Frank wetten, belastingverlagingen en het aanjagen van de overheidsuitgaven.

Beleggers schrokken daarnaast aanvankelijk van een forse stijging van de Amerikaanse ruwe olievoorraden afgelopen week, waardoor de vrees werd aangewakkerd dat de productieverlaging door OPEC-landen wordt gecompenseerd door een aantrekkende aanbod van Amerikaanse schaliegas producenten. Na een scherpe daling sloot de maart-future op een vat Amerikaanse olie echter toch 0,3 procent hoger op 52,34 dollar. In de Aziatische handel steeg de future met krap een half procent verder. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0681, ten opzicht van een stand voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen van 1,0705.

In Azië was de beurs in Tokio vanochtend een dissonant met een verlies van een half procent. De Japanse machineorders, van oudsher zeer volatiel, bleken in december op maandbasis met 3,1 procent te zijn afgenomen, na enkele maanden van flinke groei. De beurzen in China en Australië koersten daarentegen nipt in het groen.

Beleggers kijken vandaag aan tegen een vrij lege macro-economische agenda, waardoor de aandacht vooral gericht zal zijn op bedrijfscijfers. Onder meer Coca-Cola Company en Twitter rapporteren cijfers.

In Nederland werd vanochtend al bekend dat de inflatie fors in de lift zit. In januari namen de consumentenprijzen op jaarbasis toe met 1,7 procent, na een stijging met 1,0 procent in december en 0,6 procent in november. De stijging van deze omvang in januari is statistisch gezien uitzonderlijk. Vooral autobrandstoffen en elektriciteitsprijzen stuwden de inflatie. De kerninflatie, dat wil zeggen zonder de volatiele componenten energie, voeding, alcohol en tabak, bedroeg in januari 1,4 procent op jaarbasis, tegen 0,9 procent in december.

Daarnaast bleek de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in december met 4,7 procent op jaarbasis te zijn gestegen, na een groei van 2,9 procent in november. “Al vijftien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder”, zo rekende het CBS voor.

Ook werd bekend dat de Duitse export in december op jaarbasis met 6,3 procent is gestegen naar 97,4 miljard euro, terwijl de import met 7,4 procent steeg naar 78,7 miljard euro.

Bedrijfsnieuws

SBM Offshore boekte in 2016 een hoger bedrijfsresultaat op een lagere omzet, vanwege de aanhoudende moeilijke marktomstandigheden. De omzet bedroeg het afgelopen jaar 2,0 miljard dollar, een daling van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen het bedrijf een omzet boekte van 2,6 miljard dollar.

Philips verkocht 26 miljoen aandelen Philips Lighting aan institutionele beleggers voor een bedrag van 608 miljoen euro. Door de verkoop zal het belang van Philips in Philips Lighting dalen van 71,2 naar 53,9 procent. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,1 procent naar 2.294,67 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 20.054,34 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 5.682,45 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.