(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting in het groen van start. Wall Street sloot vrijdagavond de handelsweek af met een bescheiden plus, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

De beurzen in New York en Londen houden vandaag hun deuren gesloten vanwege respectievelijk de feest- en gedenkdag Memorial Day en een Bank Holiday.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Vrijdag sloot de index nog 0,6 procent hoger op 547,21 punten, hetgeen op weekbasis niettemin een verlies betekende van 1,9 procent.

De afgelopen handelsweek werd gedomineerd door de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten, die opnieuw oplaaiden. Vooral een ban op het Chinese Huawei door de Verenigde Staten zette bij China kwaad bloed.

Door de ban zouden bedrijven als Google, Qualcomm en Infineon niet langer met Huawei willen samenwerken, hetgeen aanleiding was voor The South China Morning Post, spreekbuis van de Chinese regering, om te schrijven dat China nu zijn “volledige economische relatie” met de VS heroverweegt.

Op het Damrak behoorden de Nederlandse toeleveranciers van de halfgeleiderindustrie, ASML, ASMI en Besi, afgelopen week tot de grootste verliezers.

De Amerikaanse president Donald Trump bezoekt momenteel Japan en ontmoet vandaag de Japanse premier Shinzo Abe, waarbij onder meer over de handelsontwikkelingen zal worden gesproken. Het sluiten van een eventueel akkoord zal pas na de Japanse verkiezingen deze zomer op tafel komen.

Trump dreigde eerder deze maand met invoerheffingen op Japanse- en Europese auto’s, maar besloot tot een voorlopig uitstel van 180 dagen.

Beurzen op zoek naar impulsen

Beleggers gaan een relatief rustige handelsweek tegemoet, nu het cijferseizoen achter de rug is en de macro-economische agenda ook niet overloopt. Daar komen vandaag nog eens het achterwege blijven van impulsen uit New York en Londen bovenop.

De Europese verkiezingen zijn geweest en echt schokkende uitslagen bleven achterwege. De pro-Europa partijen wisten hun meerderheid te behouden, maar kregen het toch flink te verduren.

In Frankrijk wist de partij van Marine Le Pen nipt meer stemmen te halen dan die van de zittende president Emmanuel Macron. Maar ook in landen als Italië en België deden uiterst rechtse partijen het goed. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrijwel onveranderd op 1,1210.

Een juli-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 1,2 procent hoger op 58,63 dollar op de New York Mercantile Exchange, waarmee de olieprijs deels herstelde van de forse verliezen op donderdag. Vanochtend
herstelde de future in de Aziatische handel met krap een procent verder.

In Azië kwamen de beurzen vanochtend niet echt in beweging. De Shanghai Composite was evenwel een positieve uitschieter met een winst van 0,8 procent.

Bedrijfsnieuws

De aandeelhouders van Lavide zullen op 20 juni bijeenkomen voor een algemene vergadering. Dit meldde CEO de nieuwe CEO Salar Azimi maandag tegen ABM Financial News. Op de agenda staan onder meer de benoeming van Bert Riemens tot commissaris en vaststelling van de jaarrekening 2018.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index schreef vrijdag 0,2 procent bij op 2.826,85 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,4 procent won op 25.585,69 punten. Techbeurs Nasdaq steeg met 0,1 procent tot 7.637,01 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.