(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet in het spoor van nieuwe records op de Amerikaanse markten na een positief ontvangen getuigenis van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent in het groen op 494,62 punten.

Wall Street sloot dinsdag in het groen en scherpte daarmee de recordstanden verder aan. Beleggers reageerden positief op de speech van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve. In een getuigenis zei Yellen tegenover de Senaat dat, indien de inflatie en de werkgelegenheid zich blijven ontwikkelen als voorzien, meer renteverhogingen in aantocht zijn. “In dit geval zou een verdere aanpassing van de federal funds rate vermoedelijk gerechtvaardigd zijn”, aldus Yellen.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend gemengd. De Japanse Nikkei 225 steeg 1,0 procent op 19.437,98 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,2 procent op 3.212,70 punten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent op 52,87 dollar, terwijl een april-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,71 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0580. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0575 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0566 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO zag in het vierde kwartaal de winst verrassend stijgen, ondanks een stevige reorganisatielast, dankzij sterker dan verwachte rente- en overige inkomsten en zeer lage voorzieningen voor slechte leningen. De kernkapitaalratio steeg ook sterker dan verwacht naar 17,0 procent en de leverage ratio kwam uit op 3,9 procent. Analisten rekenden op respectievelijk 16,6 en 3,8 procent. De bank wil een dividend uitkeren van 0,44 euro per aandeel.

AkzoNobel behaalde in het vierde kwartaal van 2016 een lager resultaat op een gedaalde omzet behaald als gevolg van negatieve wisselkoerseffecten, negatieve prijs/mix-effecten, en prijsdeflatie. De nettowinst aan aandeelhouders toerekenbaar daalde met 34 procent naar 133 miljoen euro, vooral als gevolg van lagere eenmalige posten ten opzichte van een jaar geleden. AkzoNobel verwacht voor 2017 “beter in  staat te zijn om kansen te benutten voor groei, waaronder acquisities. AkzoNobel handhaaft haar financiële leidraad voor 2016-2018”.

Heineken verkocht in het afgelopen jaar conform verwachting meer bier en stelt beleggers een hoger dividend in het vooruitzicht. De marktomstandigheden zullen naar verwachting van de brouwer volatiel blijven, waarbij de negatieve impact van wisselkoersen even groot zal zijn als in 2016. Op autonome basis zal de winst en omzet blijven groeien, zo verwacht Heineken.

DSM behaalde in de laatste drie maanden van 2016 meer winst dan een jaar terug. De onderneming uit Geleen rapporteerde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van 315 miljoen euro in het vierde kwartaal. Een door het bedrijf zelf verzamelde consensus ging uit van een EBITDA van 311 miljoen euro. Voor 2017 houdt het chemiebedrijf vast aan zijn strategie en mikt op een hoge enkelcijferige groei van het aangepaste bedrijfsresultaat en een stijging van het rendement op kapitaalsinvesteringen (ROCE) met dubbele cijfers.

Gemalto meldde een opdracht te hebben ontvangen voor levering van beveiligingsproducten aan Com4 met betrekking tot de Internet of Things markt. De Franse digitale beveiliger met een notering op het Damrak maakte zoals gebruikelijk geen financiële details bekend.

Standard & Poor’s is positiever geworden over Royal Dutch Shell en verhoogde dinsdag de outlook van Stabiel naar Positief. De kredietrating bleef staan op A. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor Randstad van 58,00 naar 60,00 euro. Het advies bleef Houden. Analist Firdaus Ibrahim vond de dinsdag gepubliceerde cijfers beter dan verwacht, waarbij vooral de groei van de operaties in Frankrijk en Duitsland opvielen.

Flow Traders behaalde in het vierde kwartaal van 2016 meer winst dan een kwartaal eerder dankzij hogere handelsvolumes na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Flow Traders realiseerde in het vierde kwartaal een nettowinst van 25 miljoen euro, 66 procent meer dan de 15 miljoen euro in het derde kwartaal. Dit was exact conform de verwachting van analisten. Over het volledige jaar werd evenwel een verlies geleden. Aandeelhouders kunnen over 2016 een dividend van 1,25 euro per aandeel tegemoet zien, een pay-out ratio van 63 procent.

Vastned boekte in 2016 een licht lager direct resultaat, onder andere vanwege lagere nettohuuropbrengsten. “We zien dat de retailmarkt verder aantrekt, het consumentenvertrouwen groeit en de consumentenbestedingen in Europa toenemen”, aldus CEO Taco de Groot. Voor 2017 voorziet het concern een direct resultaat variërend van 2,10 tot 2,20 euro per aandeel.

Wessanen boekte over het vierde kwartaal van 2016 meer omzet en bedrijfsresultaat, maar zag de resultaten wel onder de verwachtingen van analisten uitkomen. De specialist in gezonde voedingsmiddelen verwacht dit jaar een lage dubbelcijferige procentuele groei in 2017. De marge voor het EBITE ten opzichte van de omzet komt naar verwachting in het lopende boekjaar boven de 8 procent uit.

Euronext heeft in 2016 zijn marges verbeterd door meer winst te boeken op minder omzet en wil als gevolg een hoger dividend voorstellen. Over heel 2016 daalde de omzet met 4,3 procent van 519 miljoen euro naar 496 miljoen euro. Daarmee overtrof Euronext de bedrijfsconsensus van 494 miljoen euro licht. In het afgelopen jaar kregen 28 bedrijven een notering aan Euronext, beduidend minder dan de 52 uit 2015. De beursuitbater meldde een dag eerder een meerderheidsbelang van 51 procent te hebben gekocht in Company Webcast voor een bedrag van 3,6 miljoen euro.

Moody’s verhoogde de kredietbeoordeling voor Aperam van Ba2 naar Baa3 met een Stabiele outlook. De kredietbeoordelaar verhoogde de rating voor Aperam na de sterke operationele prestaties van de producent van roestvast staal, de robuuste kasstroomgeneratie en de succesvolle afbouw van de schuldpositie in de afgelopen drie jaar.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor PostNL van 4,50 naar 5,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist David Kerstens oordeelde dat het aandeel PostNL met een korting van 33 procent handelt ten opzichte van Europese sectorgenoten.

NSI boekte in 2016 een direct resultaat van 0,34 euro per aandeel en overtrof daarmee de eigen verwachtingen. Verder verbeterde de bezettingsgraad en trok de beleningsgraad van het vastgoedbedrijf aan. NSI kondigde aan de strategie te verleggen en zich primair te focussen op kantoren en HNK, waardoor de winkelactiviteiten in de verslaglegging verder gaan als ‘beëindigde bedrijfsactiviteiten’. Om de strategiewijziging te laten doorwerken beschouwt het vastgoedbedrijf zowel 2017 als 2018 als een overgangsjaar.

TIE Kinetix rapporteerde over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een operationeel (EBIT) verlies. De omzet daalde ook, tot 4,7 miljoen euro. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 2.337,58 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 20.504,41 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,3 procent op 5.782,57 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.