(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet na een rood slot op Wall Street dinsdagavond en een overwegend positief koersverloop op de Aziatische beurzen vanochtend. 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de opening op een vlakke opening.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus wachten beleggers met name op het officiële banenrapport van vrijdag. Voorafgaand daaraan zal de aandacht uitgaan naar het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat voor vanmiddag op de rol staat, aldus Schutte. Dat rapport wordt over het algemeen beschouwd als een goede indicator voor de kwaliteit van het Amerikaans banenrapport.

“Het is de laatste handelsdag van de maand en de liquiditeit hangt af in welke mate partijen hun posities dienen aan te passen”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets. “Dat geldt weliswaar voornamelijk voor de valutahandel maar kan ook zijn impact hebben bij de aandelenhandel.”

Ook zal er woensdag worden gekeken naar enkele Europese macrocijfers, waaronder werkloosheidscijfers en inflatiecijfers. “Daarbuiten zal het een rustige handelsdag worden”, zo stelde Schutte. 

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen in juli met 1,7 procent zijn gestegen op maandbasis, terwijl de verwachting 0,5 procent was. “De cijfers waren daarmee een stuk beter dan verwacht”, aldus Schutte. Op jaarbasis daalde de detailhandelsverkopen evenwel met 1,5 procent. 

Wall Street verwerkte dinsdag nog aanvullende opmerkingen van centrale bankiers van de Federal Reserve, die benadrukten dat de Fed de rente liever eerder dan later wil verhogen. Zo zei vice-voorzitter Stanley Fischer dinsdag op televisiekanaal Bloomberg TV dat het onmogelijk te zeggen was of het bij een enkele renteverhoging zou blijven, wanneer de rente de eerstvolgende keer wordt verhoogd.

Vorige week vrijdag zeiden Fischer en Fed-voorzitter Janet Yellen al dat het moment om de rente verder te verhogen dichterbij komt. Yellen stelde daarbij de macro-economische indicatoren goed in de gaten te zullen houden.

De olieprijs sloot woensdag lager. De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,3 procent lager op 46,35 dollar.

De Aziatische hoofdbeurzen in Tokio en Shanghai wonnen vanochtend respectievelijk 1,0 en 0,2 procent, terwijl de beurzen in Hong Kong een pas op de plaats maakten. In China werd bekend dat het consumentenvertrouwen in augustus op maandbasis is gedaald van 114,0 naar 111,5, waarbij de verslechtering van het sentiment breed gedragen was.

Hoewel de index boven de 100 bleef, en er dus meer optimisten dan pessimisten waren onder de ondervraagden, lag de index in augustus nog ruim onder het historisch gemiddelde van 119,7.

Verder bleek de industriële productie in Japan in juli onveranderd gebleven. In juni was juist sprake van een stijging met 2,3 procent, terwijl voor juli rekening werd gehouden met een toename van 0,8 procent.

Bedrijfsnieuws

Farmaceut MDxHealth liet woensdag weten een distributieovereenkomst te hebben gesloten met Teva Pharmaceuticals voor zijn prostaatkankertesten in Israël. Financiële details werden niet genoemd. 

Gemalto kreeg een opdracht van Gazprom Neft voor de beveiliging van klanten- en tankpassen. Ook hier werden geen financiele details gemeld. 

Dinsdag nabeurs bleek uit cijfers van HAL Trust dat het investeringsbedrijf in het eerste halfjaar meer winst heeft geboekt, maar dat de nettovermogenswaarde afnam. De investeringsmaatschappij deed geen uitspraak over de verwachte winst over het hele jaar.

Verder bereikte Ajax overeenstemming met Hakim Ziyech en FC Twente over de overgang van de aanvallende middenvelder. ArcelorMittal bleek daarnaast in gesprek met SAIL over het opzetten van een joint venture in India voor de productie van staal voor de automotive sector. De joint venture heeft een waarde van ongeveer 1 miljard dollar.

Slotstanden Wall Street 

De Dow Jones-index sloot woensdag 0,3 procent lager op 18.454 punten, de S&P 500 eindigde 0,2 procent lager en de op technologie gerichte Nasdaq 100-index verloor 0,2 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.