(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag voor de vijfde dag op rij met verlies gesloten, op een dag waar het zoeken was naar een bodem, maar beleggers alleen een paar aandelen durfden op te pikken die al enorm waren afgestraft. 

De AEX daalde 0,6 procent tot 538,49 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,0 procent.

“Het was een dag waarop nog geen koopjesjagers zich aandienden”, zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. In de zoektocht naar een nieuwe bodem werd de beurs niet geholpen door een sterkere euro en een zakkende olieprijs. 

De macro-economische cijfers die woensdag bekend werden, waren niet slecht, maar ook geen reden om de daling te stoppen, zei Montfrooij. Volgens de vermogensbeheerder waren er hier en daar wel wat indicatoren in de markt dat het te duur wordt, en dat de koersen iets te ver zijn doorgeschoten. Daarom wordt er nu winst genomen en worden posities gesloten voor de optie-expiratie van aanstaande vrijdag.

Montfrooij zag aan het einde van de dag wat lichtpuntjes, met een euro die weer onder 1,18 dollar zakte en de olieprijs die weer wat opliep. Het slot van de AEX boven de openingskoers van 538,65 was een positief teken, volgens de vermogensbeheerder. En als de lage rente de aanjager voor hogere aandelenkoersen blijft, dan ziet de vermogensbeheerder de beurs wel weer omhoog klimmen. 

De Amerikaanse olievoorraden bleken aan het einde van de middag onverwacht te zijn gestegen afgelopen week, waar men had gerekend op een daling. De Empire State Index liet een afname van de economische activiteit in de staat New York in november ziet. Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 55,39 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 61,95 dollar. 

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in oktober zoals verwacht nauwelijks gestegen terwijl de detailhandelsverkopen in oktober iets sterker toenamen dan verwacht. De bedrijfsvoorraden waren zoals verwacht stabiel in september. 

De euro/dollar noteerde op 1,1791 en was daarmee weer terug bij af, nadat de munt een groot deel van de dag boven 1,18 dollar stond. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1790 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1791 op de borden.

Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO zei eerder op de dag tegen ABM Financial News dat het muntpaar al aan het uitbodemen was en nu richting 1,20 kan bewegen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten vijf van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 5 procent. 

De Franse kabelaar overweegt onderdelen te verkopen en wil zijn schuld verlagen, meldde de bedrijfstop in Barcelona. Er zullen voorlopig geen overnames worden gedaan. Het aandeel werd dit jaar al de helft minder waard en was recent ook enorm onderuitgegaan.

Ook beveiliger Gemalto herstelde en de financials NN Group, Aegon en ABN AMRO en KPN wisten er ook kleine winstjes uit te persen. 

De dalers waren in de meerderheid, met Ahold Delhaize dat 1,5 procent verloor, op de voet gevolgd door baggerconcern Boskalis.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en oliedienstverlener SBM Offshore gaven elk 1,3 procent beurswaarde prijs door de lagere olieprijzen.  

In de Midkap was het Flow Traders dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 5 procent en herstelde daarmee iets van de flinke verliezen van dinsdag, toen bleek dat de flitshandelaar vanaf volgend jaar niet langer is vrijgesteld van kapitaaleisen voor banken en beleggingsinstellingen. Analisten van ING en UBS zeiden een beperkte impact te verwachten op het bedrijf, al vond UBS de onzekerheid hierover wel reden voor een lagere beurskoers. Het aandeel Flow Traders sloot woensdag op 18,53, tegen 19,60 eind vorige week.

Air France-KLM won 2,5 procent na een sterke recente koersval en ook verzekeraar ASR kon ruim een procent bijschrijven. 

Wessanen was de grootste daler met 2,8 procent. Ook halfgeleiderfondsen BE Semiconductor Industries en ASM International behoorden tot de grootste verliezers. Deze fondsen hadden de afgelopen dagen een paar goede dagen gehad. 

Montfrooij zag hier geen connectie met de koersdaling van Apple dinsdag in de Verenigde Staten. Het was vooral de koersafstraffing van General Electric, dat zijn dividend halveerde, dat het sentiment op Wall Street drukte.

Stern verloor 4 procent in de Smallcap-index. De autoverkoper verwacht niet langer het resultaat van 2016 te kunnen evenaren, nadat de winst in de eerste negen maanden omlaag ging. Ook wordt de winst gedrukt door het werk aan een nieuwe strategie, waar eind december meer details over bekend worden. 

Op de lokale markt leverde wetenschappelijk uitgever Brill 3,6 procent in na een waarschuwing dat de omzet in het derde kwartaal trager groeide.

Kardan was de grootste daler met 7,4 procent. Het Israëlische investeringsbedrijf heeft de verkoop van zijn bedrijfsonderdeel Tahal nog niet rond. Dat is wel nodig om schuldeisers in februari 2018 te betalen. Het bedrijf wil nu in gesprek met de schuldeisers.

Volgens Montfrooij hebben beleggers meer belangstelling om een gokje te wagen met biotechbedrijf Pharming. “Dat heeft er misschien toch mee te maken dat de grote fondsen allemaal zo duur zijn”, zei de vermogensbeheerder. Aan de andere kant merkt Montfrooij dat kleine beleggers risico willen nemen, zoals met bitcoin, waar hij verzoekjes voor krijgt “terwijl we toch weten dat dat heel gevaarlijk is.”  

De koers van het nieuwe beursfonds Reinet Investments klom 12 procent. De omzet in het fonds dat vorige week naar de beurs ging en 4 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de tabaksindustrie, bedroeg echter slechts 5 stukken. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.569 punten. De Dow Jones index daalde 0,3  procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.