(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond licht lager, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend dicht bij huis blijven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Maandag kwam de hoofdindex van het Damrak, net als de voorafgaande handelsdagen, amper van zijn plaats. De index sloot op 527,78 punten.

Ook op de Wall Street waren de koersuitslagen bescheiden. Maandag deden de hoofdindices wel een stapje terug, met als negatieve uitschieter techbeurs Nasdaq, dat een verlies van 0,8 procent leed. Met name de terugval van ’s werelds duurste onderneming gemeten naar beurswaarde, Apple, begint op te vallen. In aanloop naar de lancering van de nieuwste series iPhones op 12 september koerste het aandeel nog naar de hoogste stand ooit op bijna 165 dollar. Maandag sloot het fonds evenwel op 150,55 dollar, een daling van bijna 10 procent gemeten vanaf de top. Citigroup zag in de vooralsnog relatief lauwe ontvangst van de nieuwste smartphones maandag aanleiding om zijn taxaties te verlagen.

Intussen kunnen de financiële markten zich opmaken voor een speech van president Donald Trump op woensdag, waarin hij meer details zal onthullen over zijn plannen voor belastinghervormingen. Dat zei perssecretaris Sarah Huckabee van het Witte Huis maandag. De woordvoerster meldde dat Trump in Indianapolis details bekend zal maken, waaronder voorgestelde verlaagde belastingtarieven voor burgers, bedrijven en kleine ondernemers.

De november-future voor een vat ruwe olie zat maandag op de New York Mercantile Exchange fors in de lift en sloot 3,1 procent hoger op 52,22 dollar. Eind augustus noteerde de future nog op 46 dollar. De prijsstijgingen zijn volgens marktanalist David Madden van CMC Markets mede het gevolg van het referendum in de Koerdische regio van Irak over onafhankelijkheid. “Handelaren zijn bezorgd dat het referendum de olieproductie in de regio kan destabiliseren”, meldde hij.

Madden merkte in zijn rapport verder op dat OPEC en niet-OPEC leden nog in gesprek zijn over verlenging van hun gecoördineerde productiebeperking. “Deze beperking is van kracht tot eind maart 2018, maar sommige landen, zoals Saoedi-Arabië, spreken over een verlenging ervan tot eind juni 2018”, aldus de marktvorser.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1838, ten opzichte van een stand van 1,1861 voor het muntpaar bij het sluiten de Europese beurzen op maandag.

Voor vandaag staan voor de Amerikaanse macro-economische agenda het consumentenvertrouwen over september, de verkoop van nieuwe woningen in augustus, en de S&P Case Shiller Huizenprijzenindex van juli op de rol. De Europese agenda is vrijwel leeg.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend nipt in het rood, met als negatieve uitschieter de Nikkei index in Tokio met een verlies van 0,4 procent. 

Bedrijfsnieuws

Philips Amerikaanse dochter Spectranetics moet in de Verenigde Staten een bepaald type katheder terugroepen. Dit maakte de Amerikaanse gezondheidswaakhond Federal Food & Drug Administration maandagavond bekend. Philips rondde de overname van Spectranetics op 9 augustus van dit jaar af en betaalde daarvoor 1,9 miljard euro, inclusief kaspositie en schuld.

Ajax heeft in het op 30 juni geëindigde boekjaar een sterk verbeterd resultaat op een hogere omzet gerealiseerd, vooral dankzij sterke prestaties in de Europese competities en de verkoop van spelers. De omzet steeg van 93,4 miljoen naar 118,2 miljoen euro. Het resultaat uit vergoedingssommen voor de verkoop van spelers steeg sterk van 12,6 miljoen naar 78,6 miljoen euro. Hierdoor steeg het nettoresultaat van een verlies van 0,7 miljoen naar een winst van 49,5 miljoen euro.

De rechtbank in Den Bosch draaide de verkoop van leningen van ruim 120 klanten door Van Lanschot Kempen aan opkoopfonds Promontoria deels terug. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van rechtbankverslagen.

Het biotechnologiebedrijf Argenx is begonnen met een proof of concept fase II studie naar kandidaatmedicijn ARGX-113, een behandeling tegen de huidaandoening pemphigus vulgaris (pv).

Pharming Groep stelde Inceptua Medicines Access aan als distributiepartner voor de landen waarin het medicijn Ruconest niet commercieel beschikbaar is.  

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,2 procent lager op 2.496,66 punten, de Dow Jones index verloor ook 0,2  procent tot 22.296,09 punten en de Nasdaq leverde 0,9 procent in tot 6.370,59 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.