(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten, waarbij de verliezen richting het sluiten van de markten opliepen. De AEX index daalde 1,2 procent op 442,61 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een vrijwel ongewijzigd slot resteerde.

“Ik denk dat we op de bagagedrager van Amerika zitten”, wees beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital op de bedrukte stemming op Wall Street. Maandag sloten de Amerikaanse beurzen juist nog flink hoger, waarmee een deel van de stevige verliezen op vrijdag werden weggepoetst. 

Maandagavond vonden beleggers steun in de woorden van gouverneur Lael Brainard van de Federal Reserve, die voorzichtigheid betrachtte in het terugbrengen van het verruimende monetaire beleid, aangezien de verbeterde Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet het gewenste effect heeft gehad op de inflatie. Vrijdag noemde voorzitter Eric Rosengren van de Federal Reserve van Boston een verhoging van de rente door de Amerikaanse centrale bank gelet op de huidige omstandigheden juist goed te verdedigen. Tot nu toe werd Rosengren net als Brainard beschouwd als een voorstander van een ruim monetair beleid. 

Olie noteerde in het rood na een teleurstellend rapport van het Internationaal Energieagentschap. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 3,0 procent op 44,91 dollar, terwijl een november-future Brent 2,5 procent lager bewoog op 47,10 dollar.

Het IEA voorziet voor dit jaar en volgend jaar een minder sterke groei van de vraag naar olie dan eerdere ramingen. “Recente pilaren van een toenemende groeivraag, zoals India en China, wankelen”, zei het agentschap. De vraag naar olie zal dit jaar toenemen met 1,3 miljoen vaten per dag en volgend jaar met 1,2 miljoen vaten per dag, dit kwam neer op een neerwaartse bijstelling van respectievelijk 100.000 en 200.000 vaten ten opzichte van het vorige maandrapport.

Uit China kwamen twee bemoedigende cijfers. Zowel de detailhandelsverkopen als de industriële productie over augustus waren beter dan verwacht.

In Europa stond de Duitse ZEW index geagendeerd, die het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden weergeeft. De vertrouwensindex bleef in september ten opzichte van de maand ervoor ongewijzigd op 0,5. Er was evenwel een verbetering voorzien tot 1,5.

Beleggers kregen verder een stroom aan inflatiecijfers te verwerken. De Duitse inflatie bleef in augustus conform verwachting op maandbasis ongewijzigd en kwam op jaarbasis uit op 0,4 procent. In het Verenigd Koninkrijk bedroeg de inflatie in augustus 0,3 procent op maandbasis en 0,6 procent op jaarbasis. Deze niveaus lagen zowel op maandbasis als op jaarbasis 0,1 procentpunt onder de verwachting.

De euro/dollar noteerde op 1,1237. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1223 en bij het sluiten van de Amsterdamse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1230 op de borden.

Woensdag staan onder meer inflatiecijfers uit Frankrijk en Italië geagendeerd, evenals industriële productiecijfers uit respectievelijk Japan en de eurozone. Uit het Verenigd Koninkrijk komen bovendien de werkloosheidscijfers over juli naar buiten, de eerste maand na de keuze van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten.

Donderdag volgen de Britse en Zwitserse centrale banken met het rentebesluit. Bovendien zitten er voor donderdag en vrijdag een flink aantal Amerikaanse macro-economische cijfers in de koker, waaronder de detailhandelsverkopen, de nieuwste inflatiecijfers en het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door AkzoNobel met een winst van 0,3 procent. 

Ahold Delhaize steeg 0,1 procent, ondanks een door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie ingediende klacht bij de Stuurgroep Eerlijke Handelspraktijken. Volgens de brancheorganisatie van levensmiddelenleveranciers wil Ahold Delhaize tussentijds aanpassing van bestaande prijsafspraken met bepaalde leveranciers afdwingen en het gefuseerde concern zou met zijn gegroeide schaalgrootte aantrekkelijkere prijzen opeisen. 

Heineken eindigde 0,5 procent lager, nadat Jefferies startte met het volgen van de brouwer met een Houden advies en een koersdoel van 80,00 euro. 

ABN AMRO gaf 3,0 procent prijs. De bank kondigde het aanstaande vertrek van topman Gerrit Zalm volgend jaar aan, terwijl zijn termijn pas in 2018 afloopt. De CEO besloot om plaats te maken voor een nieuwe bestuursvoorzitter, die de bank gedurende langere tijd kan leiden. 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell stond in verband met de flink lagere olieprijzen onder druk met een min van 2,6 procent. ArcelorMittal was met een verlies van 3,8 procent evenwel de grootste daler onder de hoofdfondsen. 

In de Midkap trok de koerswinst van Intertrust met 2,2 procent de aandacht. De onderneming kreeg alle benodigde goedkeuringen van toezichthouders voor de overname van Elian. 

BE Semiconductor Industries was in trek met een plus van 0,4 procent, evenals GrandVision met 0,8 procent. Analisten van Deutsche Bank noemden de optiekketen een mogelijke overnameprooi voor het Italiaanse Luxottica gelet op de geografisch complementaire activiteiten. In tegenstelling tot Luxottica is GrandVision in Europa echter juist actief op de eindmarkt voor consumenten, waar Luxottica vooral werkt als een toeleverancier voor de detailhandel.

Arcadis droeg met een verlies van 2,3 procent de rode lantaarn in de AMX. Ook Delta Lloyd en Wereldhave beleefden een teleurstellende dag met verliezen van respectievelijk 1,7 en 1,6 procent. 

Onder de kleinere fondsen was Ordina een opvallende stijger met een koerswinst van 5,1 procent. Fagron dikte 1,9 procent aan en ook Neways Electronics steeg 1,9 procent. 

Holland Colours gaf zonder directe aanleiding 5,1 procent prijs en het aandeel AND International Publishers kelderde 4,6 procent. 

Lokaal kondigde Eurocastle Investment de verkoop van twee resterende Duitse vastgoedportefeuilles aan voor circa 2,3 miljoen euro. Het aandeel Eurocastle sloot 0,6 procent in de plus.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,5 procent lager op 2.126,81 punten. De Dow Jones index daalde 1,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde eveneens 1,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.