De Amsterdamse beurs zet vrijdag naar verwachting zijn opmars van de afgelopen handelsdagen voort, na een overtuigend hoger slot op Wall Street donderdagochtend en een positief sentiment in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,8 procent. Na het Brexit-besluit van vorige week donderdag gaf de hoofdgraadmeter van het Damrak aanvankelijk nog bijna negen procent prijs, om daarna de verliezen voor een groot deel weer weg te poetsen. De Britse hoofdgraadmeter FTSE 100 sloot donderdag zelfs op de hoogste stand van 2016.

Beursexperts die voor de maand juli gepolst zijn door fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam, houden echter nog een slag om de arm. “De onzekerheid over de gevolgen na Brexit zullen de beurzen flink beïnvloeden, zo is de verwachting. Echter, men is het niet eens over welke kant het dan op moet gaan”, zo vatte fondsmanager Corné van Zeijl, bij Actiam verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête, de meningen van de 54 deelnemende experts samen.

“De optimisten blijven aangeven dat het rendementsverschil tussen rente en dividend zo groot is ten voordele van aandelen. Pessimisten zeggen dat de gevolgen van een Brexit nog goed moeten worden ingeprijsd”, aldus Van Zeijl.

Wall Street sloot donderdag in navolging van de Europese beurzen voor de derde dag op rij hoger. “We kruipen terug uit de zware verliezen na Brexit, nu investeerders zich realiseren dat dit niet het waterval scenario is geworden, wat ze aanvankelijk vreesden”, zei hoofd investeringen James Abate van Centre Asset Management. Het sentiment werd daarnaast positief beïnvloed door signalen dat centrale banken paraat staan om extra stimuleringsmaatregelen door te voeren, indien noodzakelijk. Onder meer de gouverneur van de Britse centrale bank, Mark Carney, zinspeelde op een renteverlaging, waardoor het pond aanvankelijke winsten weer prijs gaf.

De olieprijzen daalden donderdag net zo scherp, als ze woensdag omhoog waren gegaan. De augustus future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 3,1 procent lager op 48,33 dollar. Op kwartaalbasis resteerde echter een winst van 26,1 procent. De euro noteerde vanochtend ten opzichte van de dollar op 1,1092, vrijwel vlak ten opzichte van de stand op donderdag. 

De Aziatische aandelenmarkten trokken zich vrijdag op aan het positieve Europese en Amerikaanse sentiment, en negeerden daarmee tegenvallende macrocijfers in onder meer China. De economische activiteit binnen de industrie in China bleek te zijn gedaald van 49,2 in mei, naar 48,6 in juni. Dat was de sterkste afname op maandbasis in vier maanden en bovendien de zestiende maand op rij dat er sprake was van een krimp. De Japanse Nikkei index klom 0,4 procent, terwijl de beurs in Hong Kong 1,7 procent won. De Shanghai Composite en de All Ordinaries in Sydney noteerden daarnaast echter bijna onveranderd.

Vandaag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindices voor de industrie in juni vrijgegeven, terwijl beleggers ook uitkijken naar cijfers over de werkloosheid in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

IMCD neemt Mutchler en Muchler Puerto Rico geheel over. Dit maakte de distributeur van chemicaliën en voedingsstoffen vrijdag bekend, zonder een overnamebedrag te vermelden. Muchler is een distributeur van farmaceutische en voedingsingrediënten in de Verenigde Staten en Puerto Rico met een omzet van 28 miljoen dollar in 2015.

BinckBank stelde een voorgenomen tariefswijziging met twee maanden uit tot 1 september, zodat klanten voldoende tijd krijgen indien zij willen overstappen naar een andere broker. Dit liet de Vereniging van Effectenbezitters donderdag weten, nadat de belangenbehartiger de kwestie eerder aankaartte bij de online broker.

ABN AMRO boekte claims van haar klanten bij de afwikkeling van de emissie van ArcelorMittal in maart van dit jaar als waardeloos af, waardoor beleggers inkomsten zijn misgelopen. Dit stelde de Vereniging van Effectenbezitters donderdag op de eigen website.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones Industrial Average sloot donderdag 1,3 procent hoger op 17.929,99 punten, de S&P 500 index steeg 1,4 procent tot 2.098,86  punten en de Nasdaq won 1,3 procent tot 4.842,67 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.