(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start de handelsweek naar verwachting in het groen. Amerikaanse impulsen blijven vandaag achterwege doordat Wall Street in verband met de viering van Labor Day de deuren gesloten houdt

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. De hoofdgraadmeter van het Damrak sloot vrijdag na een stijging van 2,3 procent op het hoogste niveau van 2016. Beleggers reageerden opgelucht op een tegenvallend Amerikaans banenrapport, waardoor een renteverhoging later deze maand op losse schroeven is komen te staan.

Analisten van ABN AMRO voorzien nu dat “vermoedelijk” een Amerikaanse renteverhoging pas in december wordt doorgevoerd. Volgens de marktvorsers zou een “te vroege” verhoging in september te kort voor de Amerikaanse verkiezingen [in november] plaatsvinden en ontbreekt het vooralsnog aan volledige consensus binnen de Amerikaanse centrale bank. 

Beleggers kijken al vooruit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag, waarbij met name de toelichting van president Mario Draghi onder een vergrootglas zal worden gelegd. 

“We verwachten een verdere uitbreiding van de termijn van het opkoopprogramma van obligaties tot en met september 2017”, aldus ABN AMRO. Economen van de Japanse zakenbank Nomura benadrukten dat er “nog geen aanwijzingen zijn dat de inflatie in de eurozone weer aantrekt” en rekenen daarom eveneens op extra monetaire verruimingsmaatregelen. 

“Ondanks alle maatregelen die de ECB heeft genomen lukt het maar niet om de inflatie richting de doelstelling [van dicht onder de twee procent] te krijgen”, benadrukte ook Maarten Leen van ING. De hoofdeconoom sprak derhalve van een “grote kans dat de ECB volgende week [bij het rentebesluit] nog een tandje zal willen bijschakelen” door het opkoopprogramma van obligaties verder uit te breiden. 

Het vuurwerk op de Europese beurzen kreeg vrijdag geen vervolg op Wall Street, waar de winst voor de S&P 500 met 0,4 procent binnen de perken bleef. Marktanalisten benadrukten dat er sprake was van een rustige handel, waarbij handelaren zich opmaakten voor een lang weekend in verband met Labor Day en geen nieuwe posities aangingen.

Olie werd wel fors duurder. De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 3,0 procent hoger op 44,44 dollar per vat. Daarmee werd het weekverlies teruggebracht naar 6,7 procent. Ondanks kortstondige volatiliteit na het banenrapport beweegt de euro/dollar slechts licht hoger op 1,1175.

In Azië kleurden de beurzen vanochtend in navolging van Europa en Amerika ook groen. De winsten liepen uiteen van 0,8 procent voor de beurs in Tokio tot 1,7 procent voor de beurs in Hong Kong. Het sentiment in China kreeg een duwtje in de rug na cijfers van Caixin Media en onderzoeksbureau Markit, waaruit naar voren kwam dat de groei van de activiteit in de dienstensector versneld. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 51,7 in juli naar 52,1 in augustus. Markit Economics en Nikkei registreerden voor de Japanse dienstensector juist een krimp. De inkoopmanagersindex daalde van 50,4 in juli naar 49,6 in augustus.

In de loop van de ochtend worden ook de inkoopmanagersindices voor de dienstensector van onder meer Duitsland, Frankrijk en de eurozone vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

Air France-KLM is van plan om zijn ombuigingsplannen te wijzigen. Dit schreef persbureau Bloomberg op basis van een bron. De in juli als CEO in dienst getreden Jean-Marc Janaillac zou in november met een nieuw voorstel naar buiten treden waarin de kosten flink omlaag moeten. Met het nieuwe plan, waar Bloomberg verder geen details over meldde, komt het oude Perform-programma te vervallen. Dat was het geesteskind van voormalig topman Alexandre de Juniac.

Vopak en Exmar zijn in gesprek over een mogelijke overname van de drijvende LNG opslag- en hervergassingsactiviteiten van Exmar. Dit maakte het Nederlandse Vopak vrijdag nabeurs bekend en werd vervolgens door de Antwerpse scheepvaartgroep bevestigd.

Altice is van plan om een bod uit te brengen op zijn resterende belang in het Franse dochterbedrijf SFR. De onderneming biedt 8 aandelen Altice A aan voor iedere 5 aandelen van SFR. Zowel het bestuur van Altice als van SFR hebben ingestemd met deze transactie.

De recente koersval van SBM Offshore is een goed instapmoment. Dit schreven analisten van Société Générale maandag. “Veel drukte om niets”, aldus de analisten van Société Générale, die hun koopadvies herhaalden met een ongewijzigd koersdoel van 14,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones-index sloot vrijdag 0,4 procent hoger op 18.491,76 punten, de S&P 500 index won eveneens 0,4 procent op 2.179,98 punten en ook de Nasdaq index schreef 0,4 procent bij op 5.249,90 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.