(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger openen. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

Maandag koerste de hoofdgraadmeter van het Damrak maar liefst 2,3 procent hoger naar 523,73 punten, een jaarrecord. Beleggers reageerden opgelucht op de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van zondag en rekenen niet langer op de mogelijkheid dat een eurosceptische politicus zal resideren in het Élysée-paleis. 

Ook Wall Street kende maandag een vliegende start van de handelsweek en de hoofdgraadmeter S&P 500 index klom meer dan een procent, terwijl de met technologie fondsen volgeladen Nasdaq index zelfs de hoogste stand ooit aanscherpte. Net als in Europa behoorden financiële waarden tot de best presterende fondsen, terwijl defensieve sectoren, zoals nutsbedrijven en de telecomsector, juist licht onder druk stonden. Ook zogenaamde veilige havens als goud, de Japanse yen en Amerikaanse staatsobligaties gaven terrein prijs.

Naast het uitblijven van een rampscenario voor de beurs, het vooruitzicht van een ontmanteling van de eurozone, kreeg het sentiment ook een impuls door mogelijke stimuleringsmaatregelen van Donald Trump. The Wall Street Journal meldde maandag op basis van bronnen dat Trump aanstaande woensdag zijn belastingplannen zal presenteren, waaronder een verlaging van de vennootschapsbelasting tot 15 procent.

De euro won snel aan kracht ten opzichte van onder meer de dollar na de verkiezingsuitslag. Vrijdagavond noteerde het muntpaar nog op 1,0703, terwijl vanochtend een stand van 1,0886 op de borden stond. De juni-future voor een vat ruwe olie sloot daarnaast maandag op de New York Mercantile Exchange 0,8 procent lager op 49,23 dollar. In de Aziatische handel vanochtend klom de future evenwel met krap een half procent. 

In Azië klommen de beurzen in Tokio en Hong Kong vanochtend circa een procent. De Shanghai Composite beperkte de winst tot 0,3 procent, terwijl de beurs in Sydney de deuren gesloten hield in verband met de viering van een feestdag.

Naast een stroom aan bedrijfscijfers kijken beleggers voor macro-economisch nieuws vandaag met name naar Amerika, waar cijfers over onder meer de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen staan geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

De omzet van uitzender Randstad steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis autonoom met 6,4 procent naar 5.557 miljoen euro, met een onderliggend operationeel resultaat (EBITA) van 209 miljoen euro, goed voor een autonome stijging met 16 procent. De onderliggende EBITA-marge verbeterde van 3,6 naar 3,8 procent. Analisten hielden vooraf rekening met een omzet van 5.471 miljoen euro, een aangepast EBITA van 198 miljoen en een aangepaste EBITA-marge van 3,6 procent. De nettowinst steeg van 102,5 miljoen naar 115,8 miljoen euro.

BE Semiconductor Industries voldeed in het eerste kwartaal van 2017 aan de eigen verwachtingen, zoals analisten in aanloop naar de cijfers ook voorzagen. Voor het lopende tweede kwartaal voorziet Besi een omzetstijging van 40 tot 50 procent op kwartaalbasis met een brutomarge van 54 tot 56 procent.

De producent van melkzuurtoepassingen Corbion rapporteerde over het afgelopen kwartaal een omzetstijging met 0,7 procent van 228,3 miljoen naar 229,9 miljoen euro. De autonome omzet kromp evenwel met 2,3 procent. De volumes daalden met 2,9 procent. Het bedrijfsresultaat verbeterde van 30,8 miljoen naar 41,0 miljoen euro.

ASM International haalde met de verkoop van 20 miljoen gewone aandelen ASM Pacific Technology circa 248 miljoen euro op. ASMI blijft met een resterend belang van 34 procent de grootste aandeelhouder van ASM PT. Het concern meldde de opbrengsten te gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen.

Accell Group behaalde in de eerste maanden van 2017 een vergelijkbare omzet als in het eerste kwartaal van 2016. Op basis van deze trends herhaalde Accell de verwachtingen voor heel 2017, dat wil zeggen een toename van de omzet en de operationele resultaten, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

De timing van het derde bod van PPG Industries op AkzoNobel, dat maandag naar buiten werd gebracht, is niet toevallig. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag na een interview met PPG-topman Michael McGarry. PPG bracht het bod van 96,75 in contanten en aandelen een dag voor de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel naar buiten. “Het is belangrijk dat de aandeelhouders op de vergadering over alle feiten beschikken”, aldus McGarry.

TomTom Telematics gaat samenwerken met BP om klanten van BP informatie te geven over brandstofgebruik in combinatie met informatie over het rijgedrag.

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 80,00 naar 85,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 1,1 procent tot 2.374,15 punten, de Dow Jones index won 1,1 procent op 20.763,89 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent hoger op 5.983,82 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.