data nerd investeringsbanken Het gezicht van Wall Street verandert – en wel snel! Terwijl investeringsbanken een uitdagende tijd beleven, trekt de belegger steeds meer macht naar zich toe. Ook raast technologie als een wervelstorm door de financiële wereld. Boston Consulting Group (BCG) heeft enkele van deze kwesties besproken in het rapport ‘The Value Migration’ waarin het veranderende ecosysteem rondom investeringsbanken in kaart is gebracht.

De investeringsbank als informatiebedrijf

Er wordt gesteld dat investeringsbanken eigenlijk meer informatiebedrijven zijn dan kapitaalverstrekkende ondernemingen. In vervlogen tijden hadden grote banken grote balansen met grote posities in diverse markten. Omdat zij – door verscherpte regelgeving – hun eigen vermogen niet meer op dezelfde wijze aan het werk mogen zetten, lijken deze dagen bijna geteld. omzet investeringsbanken Daarnaast knagen voortschrijdende veranderingen in marktstructuur aan de omzetstromen van investeringsbanken. Steeds meer effecten worden transparanter en verhandeld in gestandaardiseerde contracten. Tevens is veel handel verschoven naar elektronische handelsplatformen. Dit alles creëert een kolos aan data en banken moeten gaan nadenken hoe zij betekenis kunnen geven aan dit alles. Dit zei BCG hierover:

De rol van kapitaal is zelf aan het veranderen [..] Zowel het vermogen om liquiditeit aan te trekken als de vraag naar risicobeheersing vereist steeds minder kapitaal. Als investeringsbanken willen concurreren, moeten zij beseffen dat zij omzet kunnen genereren als informatiebedrijven.

Groeipotentieel informatiedienstverleners en beursmaatschappijen

Maar hierin schuilt een belangrijk probleem; deze banken zijn vaak niet de eigenaar van financiële data. Deze data zijn vaak eigendom van informatieverstrekkers en beurshuizen. Dit plaatst juist deze bedrijven in een sterke (potentiële) groeipositie. BCG schat dat de groei in elektronische handel, het gebruik van centrale orderverwerking en verhoogde vraag naar marktinformatie en analytische producten deze markt kan stuwen tot $125 miljard tegen 2020. Maar het eindigt hier niet. Informatiedienstverleners en beursondernemingen kunnen makkelijk nieuwe bedrijfskolommen aanboren, waardoor zij in het directe speelveld van investeringsbanken kunnen geraken. Hierover maakte BCG de volgende voorspelling:

Slechts enkele elementen van de gehele waardeketen zullen buiten het bereik van informatiedienstverleners en beursmaatschappijen liggen. Beurzen zullen zich richten op het vermarkten van intellectuele eigendommen en het uitbreiden van hun after-services. Omdat de rol van de menselijke handelaar slinkt, zullen informatieaanbieders het gratis weggeven van applicaties en programma’s in de hoop vraag te genereren voor betaalde data. Terwijl machine-tot-machine handel snel verspreidt, zullen deze aanbieders nieuwe kansen ontdekken in de technologiestapel.

De onderstaande grafiek laat het potentieel zien voor informatieaanbieders en beursmaatschappijen om in naastliggende bedrijfskolommen te stappen. Kernbedrijfskolommen voor diverse financiële instellingen staan in het groen afgebeeld en nieuwe potentiële groeirichtingen staan in het blauw en het geel. Het schema laat zien dat informatiedienstverleners een dikke vinger in elke pap op Wall Street kunnen krijgen. Dus, wat blijkt? Data-nerds nemen Wall Street over! ecosysteem investeringsbanken