De e-commerce industrie heeft de voorbije jaren enorm aan populariteit gewonnen. Iedereen koopt namelijk wel eens iets online. In 2019 kochten zo’n 1,92 miljard mensen online producten of diensten. De wereldwijde verkoop van retail e-commerce wordt op maar liefs 3,53 biljoen dollar geschat. Het mag dus geen verrassing zijn dat deze industrie enorm boomt. Welke bedrijven doen het het best en zijn het interessants om in te beleggen?

Amazon

De eerste naam op de lijst zal je niet verbazen: Amazon. Het voorbije jaar deden steeds meer mensen beroep op de diensten van dit bedrijf. Wat je ook maar wilt kopen, je vindt het terug op Amazon. Het bedrijf verkoopt niet alleen allerlei producten, het heeft zich ook gericht op de streamingmarkt met Prime Video en levert nu zelfs boodschappen aan huis met Amazon Fresh. Daarnaast biedt Amazon met Amazon Web Services sinds 2006 webdiensten en cloud computing aan. Dit onderdeel van het bedrijf heeft het het voorbije jaar ook erg goed gedaan. In het eerste kwartaal van het jaar genereerde AWS namelijk zo’n 10,2 miljard aan inkomsten.

De verkoopcijfers van dit bedrijf zijn indrukwekkend te noemen. In het eerste kwartaal van 2020 steeg de verkoop met 26% tot 75,5 miljard dollar. Amazon deed het in het tweede kwartaal zelfs nog beter: de verkoop steeg met 41% in vergelijking met Q2 in 2019. De voorbije 12 maanden maakte Amazon zo’n 282 miljard dollar winst. De totale marktwaarde van het bedrijf wordt op 1,15 biljoen dollar geschat en bovendien creëerde Amazon maar liefst 175.000 extra banen.

Het aandeel van Amazon bedraagt op het moment van schrijven zo’n 3116 dollar en kan bij zo goed als alle Nederlandse brokers worden gekocht. Nu we steeds meer producten en diensten online kopen, ziet het ernaar uit dat de groei van Amazon niet te stoppen valt. Het is dus zeker geen slecht idee om mee te liften op het succes van dit e-commerce bedrijf.

Walmart

Supermarktketen Walmart is niet alleen het grootste bedrijf ter wereld qua omzet, maar ook de grootste retailer. Het bedrijf heeft de voorbije jaren steeds meer geïnvesteerd in e-commerce. Zo kun je nu online producten bestellen die aan huis worden geleverd of die je kunt afhalen in de winkel. Daarnaast heeft Walmart een meerderheidsbelang in Flipkart, het grootste e-commercebedrijf van India, en heeft het geïnvesteerd in JD.Com, een van de twee grootste online retailers in China.

Dankzij deze investeringen is Walmart een geduchte concurrent geworden van Amazon. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar ging de e-commerce verkoop in de VS omhoog met 79%.
Er wordt verwacht dat Walmart dit jaar meer dan 550 miljard dollar aan inkomsten zal genereren. Het aandeel is de voorbije vijf jaar bijna verdrievoudigd en is nu zo’n 147 dollar waard. Vorige maand bereikte het aandeel nog een recordhoogte.

Voor wie op zoek is naar een veilige langetermijninvestering, is beleggen in Walmart een goed idee. Ook beleggers die willen kunnen genieten van dividend, zijn bij Walmart aan het goede adres. De stijgende verkoop en het feit dat Walmart geïnvesteerd heeft in e-commerce in landen als China en India doen uitschijnen dat het aandeel in de toekomst nog meer winst zal opleveren.

Etsy

Etsy is een online marktplaats waar mensen handgemaakte en vintage producten kunnen kopen. Het aanbod varieert van kledij, schoenen en juwelen tot kunst en gereedschap. In 2019 maakte het bedrijf 818,79 miljoen dollar winst. Dit was 603 miljoen meer dan in 2018.

Er wordt verwacht dat Etsy het dit jaar nog beter zal doen. Het bedrijf maakte namelijk in het derde kwartaal van 2020 zo’n 451,5 miljoen dollar winst. Momenteel verkopen meer dan 3 miljoen mensen hun producten op de website en in de voorbije 12 maanden kochten zo’n 60 miljoen mensen minstens één product op Etsy.

De toekomst ziet er bovendien rooskleurig uit. Etsy verkoopt namelijk woonaccessoires, zoals bureaus, laptoptafels en decoraties, die erg gewild zijn dit jaar. De prijs van het aandeel van Etsy is sinds april gestegen met maar liefst 165%. Momenteel is één aandeel 175,27 dollar waard.

Foto: Pixabay