Vraag jij je wel eens af waarom de ene rijk is en de andere arm? Ligt het aan de familie waarin men opgroeit? Ligt het aan het land waarin men geboren wordt? Ligt het aan geluk of pech? Dat kan! Al deze factoren kunnen een invloed hebben op jouw rijkdom. Maar er zijn ook arme mensen die rijk worden, en rijke mensen die arm worden. Het ligt dus ook voor een (groot) deel aan jezelf.

In plaats van externe factoren de schuld te geven, is het beter dat je eens eerlijk naar jezelf kijkt. Wanneer je denkt dat je altijd arm zal blijven, zal je niet rijk worden. Om rijk te worden, moet je denken als een miljonair – ook al heb je nu nog niet veel geld.

Er zijn grote verschillen tussen de manier waarop rijke mensen tegen het leven aankijken en hoe arme mensen erover denken. Dit zijn de grootste verschillen.

Sceptisch vs Vertrouwen

Armere mensen kijken veel sceptischer naar dingen. Ze geloven dat de rest van de wereld hen wil bedriegen. Deze mensen leggen daarna de focus op wat ze niet hebben. Rijke mensen hebben daarentegen veel meer vertrouwen. Ze focussen niet op wat ze kunnen verliezen, maar op wat ze kunnen winnen.

Problemen vs Oplossingen

Armere mensen zien overal problemen terwijl rijke mensen naar oplossingen zoeken. De laatste groep legt de schuld niet bij anderen, maar gaat zelf op zoek naar een oplossing. Het leven is een tocht vol obstakels. Wanneer je daar oplossingen voor vindt, ga je sneller vooruit.

Zij vs Wij

Armere mensen geloven dat ze het allemaal beter zelf doen. Ze geven ook altijd anderen de schuld (zij hebben dat gedaan, zij zijn dat vergeten, zij hebben gezegd dat, …) en ontlopen hun verantwoordelijkheden. Rijke mensen werken samen met een team. Ze geloven erin dat ze met anderen tot de juiste oplossingen komen. Ze delen hun ervaringen én hun winsten.

Geld vs Tijd

Armere mensen denken dat ze meer gaan verdienen wanneer ze meer werken. Ze leggen de focus op het gebrek aan geld en compenseren dat door meer te werken. Zo verspillen ze de weinige kwalitatieve tijd die ze hebben. Rijke mensen erkennen het belang van tijd boven geld. Ze werken slimmer en efficiënter om meer te verdienen.

Competitie vs Creatie

Armere mensen zijn vaak in competitie met anderen. Ze zien iets en willen dat beter doen. Ze denken echter niet na hoe het ook anders kan. Het is net die creativiteit en out-of-the-box durven denken dat succes brengt.

De goedkoopste weg vs de beste weg

Armere mensen gaan altijd op zoek naar de goedkoopste oplossing. Ze kopen dingen voor veel minder geld en denken dat ze daarbij geld besparen. Maar in realiteit is de kwaliteit ondermaats waardoor er op lange termijn toch meer geld wordt uitgegeven. Rijke mensen denken langer na en kopen kwaliteit boven kwantiteit. Dat is uiteindelijk de beste en goedkoopste weg.

Bron: LifeHack