De Amsterdamse beurs is vrijdag flink lager gesloten, hoewel de extreme verliezen die tijdens de ochtendhandel op de borden stonden voor een deel werden weggewerkt. Uiteindelijk sloot de AEX 5,7 procent lager op 424,20 punten en eindigde de AMX met een verlies van 6,0 procent op 609,86 punten.

De handelsdag stond volledig in het teken van de toch onverwachte uitslag van het Britse referendum. Waar het Damrak donderdag nog plussen optekende uit optimisme vanwege de groeiende overtuiging dat de Britten in meerderheid het EU-lidmaatschap steunden, gingen de indices vrijdag fors onderuit, nadat het tegendeel bleek.

Nog voorbeurs werd vrijdag definitief bekend dat bijna 52 procent van de Britse kiezers voor opzegging van het lidmaatschap van de EU heeft gestemd. Met een opkomst van 72,2 procent van het Britse electoraat stemden 17,4 miljoen Britten voor een vertrek uit de EU. De Britse premier David Cameron, zelf een voorstander van het EU-lidmaatschap, kondigde kort na de publicatie van de officiële uitslag zijn ontslag aan.

Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx sprak van een teleurstellende uitkomst van het Britse referendum. “Hoewel de AEX fors in de min noteerde, was er evenwel geen sprake van complete chaos”, aldus de beleggingsspecialist.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer beaamde dat de paniek in de loop van de dag wegebde. “De opening was, na enige aarzeling fors lager, maar inmiddels lijken verschillende partijen weer enigszins tot bezinning te komen en daar zitten ongetwijfeld ook bodemvissers bij”, aldus de vermogensbeheerder, die overigens niet verwacht dat het Brexit-effect na vandaag is uitgewerkt.

“Er kan dit weekend van alles bij elkaar vergaderd worden en afhankelijk van wat daar uit komt, kun je maandag een reactie tegemoet zien. Ik sluit voor maandag een volgende verkoopdruk niet uit”, aldus de marktvorser.

Voor beleggingsplatformen was het een drukke dag. “DeGiro zag dat veel particulieren deze daling gebruiken om te kopen. We hebben vijfmaal zoveel accounts geopend vandaag dan op een normale dag. Dat is opmerkelijk gezien de onzekerheid”, zei directeur Gijs Nagel van DeGiro.

“Of de verkoopgolf op de financiële markten langer aanhoudt, zal gedeeltelijk afhangen van in hoeverre deze wordt gerechtvaardigd door fundamentele factoren. De directe gevolgen van een Brexit zullen ernstig zijn maar wel primair neerslaan op het Verenigd Koninkrijk zelf”, zei econoom Nick Kounis van ABN AMRO, hoewel hij niet uitsluit dat de vrije val van het pond nog even aanhoudt. 

Het pond daalde vrijdag ten opzichte van de dollar met ruim 8 procent tot 1,3629 en versus de euro met meer dan 6 procent tot 1,2256.

Een vat Brent olie noteerde vrijdag rond het slot in Europa 4,3 procent lager op 49,41 dollar en West Texas Intermediate olie daalde 4,0 procent tot 48,10 dollar.

Macro-economisch nieuws had vrijdag nauwelijks aandacht. De Duitse index voor het ondernemersvertrouwen van de Ifo steeg in juni. Verder daalde de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in mei sterker dan verwacht en daalde het Amerikaanse consumentenvertrouwen sterker dan voorzien in juni.

Stijgers en dalers

Alle fondsen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden vrijdag lager, waarbij vooral financiële waarden fors onder druk stonden. ING leverde 14,9 procent in, ABN AMRO daalde 10,2 procent en Aegon verloor 11,1 procent. NN Group leverde 8 procent in.

ABN AMRO werd vrijdag wel op de favorietenlijst gezet door Kepler Cheuvreux. Volgens analist Benoit Petrarque maakt het aandeel meer kans om het beter te doen dan de rest van de sector in de nasleep van de Brexit, omdat dat aandeel defensiever is en meer op de Nederlandse thuismarkt is gericht.

Beleggers zullen een voorkeur hebben voor minder complexe bedrijfsmodellen en kiezen voor de relatieve veiligheid van de dividenduitkering van ABN AMRO, verwacht Kepler Cheuvreux.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 3,9 procent. De Brits-Nederlandse oliereus zei vrijdag dat men zal “samenwerken met de Britse regering en Europese instellingen om de gevolgen voor ons vast te stellen” van de Brexit. Op weekbasis wist Shell overigens drie procent te stijgen.

BAM Groep droeg samen met Delta Lloyd de rode lantaarn in de Midkap met verliezen van 12,9 en 12,8 procent. Analisten van ING schetsten dat ongeveer 25 procent van de omzet van BAM uit het Verenigd Koninkrijk komt, en met Ierland erbij, zelfs 30 procent. 

“Grote investeringen worden uitgesteld of geannuleerd waardoor de bouwsector in de private sector hard wordt geraakt. Dat gezegd hebbende zou de Britse overheid wellicht meer infrastructuur-, school- en gezondheidszorgprojecten uit kunnen voeren om de negatieve effecten van een Brexit te beperken. Maar dit is onzeker”, schreef ING.

BAM zelf zei vrijdag dat het “niet onverwacht was dat het aandeel vanwege de Brexit flink terugliep.

Over Arcadis, dat 11 procent verloor, zeiden de analisten van ING, dat ongeveer 22 procent van het bedrijfsresultaat wordt blootgesteld aan het Verenigd Koninkrijk, terwijl een aandeel als dat van verzekeraar Delta Lloyd, moet worden vermeden, vanwege de verwachting van een verdere marktcorrectie, aldus de marktvorsers.

Air France-KLM stond vrijdag ook fors onder druk. Het aandeel daalde 9,9 procent. Britse sectorgenoot IAG gaf een winstwaarschuwing in reactie op de uitslag van het Britse EU-referendum.

In de AMX wisten alleen Sligro en Intertrust hoger te sluiten, met respectievelijke winsten van 0,4 en 0,6 procent.

Onder de kleinere fondsen wisten Stern en TMG in het groen te eindigen, met koerswinsten van respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. 

Tussenstand Wall Street

In New York noteerden de markten rond het Europese slot lager. De Dow Jones index verloor 2,6 procent, de S&P 500 daalde 2,7 procent en de Nasdaq daalde 3,2 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.