Warren Buffett tips Warren Buffett, Bill Gates en Steve Jobs dragen hun succes toe aan 1 bepalende factor in hun leven. De 3e uiterst succesvolle miljardairs hebben een bepalende eigenschap die niet iedereen van nature heeft, maar die wel iedereen kan aanleren. Zo slagen zij erin om beter te presteren als de rest. Doe je mee? In 1991 vroeg de vader van Bill Gates aan zijn zoon en aan Warren Buffett wat de meest bepalende factor tot hun succes was. Het antwoord van beide heren was hetzelfde: Focus! Het grote verschil tussen Microsoft oprichters Bill Gates en Paul Allen was dat Allen gedreven werd door veel ideeën en passie terwijl Bill Gates meer geobsedeerd was. Gates kon zich volledig afsluiten en de focus leggen op 1 taak. Wanneer hij bijvoorbeeld programmeerde, kon niets of niemand hem afleiden.

Doe 1 ding bijzonder goed

Ook Steve Jobs stond bekend om zijn sterke focus. Hij kon problemen aanpakken tot hij het juiste antwoord had gevonden. De marketing filosofie van Apple bestaat uit 3 onderdelen waarvan ‘focus’ het tweede is. En net als Gates en Jobs is Warren Buffett ook een meester in de focus. Hij schenkt geen aandacht aan zaken als kunst, literatuur, wetenschap, reizen, architectuur, … om zich volledig te kunnen concentreren op zijn passie: beleggen.

Beter doen als de rest

Wanneer je beter wilt presteren als de rest, moet je een sterkere focus hebben op de doelen die er echt toe doen. McDonald’s is bijvoorbeeld goed in lage prijzen en drive through diensten, Chipotle is goed in enorme burritos en service. Beide bedrijven in dezelfde niche zijn uiterst succesvol omdat ze de focus leggen op wat ze goed doen. Voor beleggers geldt hetzelfde want zoals Warren Buffett zegt:

Succesvol beleggen heeft tijd, discipline en geduld nodig. Hoe groot je talent ook is, sommige zaken hebben tijd nodig. Je kan geen baby krijgen in een maand door 9 vrouwen zwanger te maken.

Een gemiddelde belegger kan nooit beter doen als het gemiddelde. Wanneer de gemiddelde belegger even goed presteert als het gemiddelde, zou hij/zij 80% beter doen. Een goede belegger heeft dus focus nodig.