china_instorten Het is geen geheim dat de groei van Chinese economie vertraagt. Het BNP in het eerste kwartaal groeide jaar op jaar met 6,7%, een fractie lager dan een jaar ervoor, maar fors minder dan de 15,4% groei die China in 2008 zag. Afgelopen maart kondigde de regering aan genoegen te nemen met een lagere groei en stelde de verwachtingen bij. China probeerde groei aan te wakkeren door het stimuleren van kredietverleningen alsmede het versoepelen van regels omtrent het bezit van onroerend goed. Velen zijn nu bezorgd over de toename in het aantal uitstaande leningen. Volgens een rapport van Zhiwei Zhang van Deutsche Bank en econoom Li Zeng speelt deze ‘credit boom’ zich voornamelijk af in de financiele sector en niet in de echte economie.

Zeng: “Dit maakt de financiële sector in China steeds kwetsbaarder en bovendien wordt het beleid van monetaire verruiming steeds minder effectief”

Beide heren waarschuwen voor grotere gevaren en wijzen op het verschil in bank kredieten en M2 (een maatstaf voor geldaanbod zoals contant, betaal- en spaarekeningen en fondsen).  Bankkredieten groeiden vanaf eind 2014 tot Maart 2016 van 15% naar 25,4%, terwijl M2 in dezelfde periode een groei liet zien van 13,5%. Deze ontwikkeling was vlak voor de financiële crisis ook gaande in Thailand en Zuid Korea. Én in de VS in de jaren 2002-2005. m2

Verklaring vertraging Chinese economie

Hoe dit kan? Volgens Deutsche Bank zorgt de vertragende economie in China voor een slechter investeringsklimaat en hiermee komen ook de winstmarges van banken onder druk te staan. Met als gevolg dat banken versneld leningen uitstallen. Echter komt het geld niet aan in de echte economie maar wordt het besteed aan financiële producten. Investeerders zijn op zoek naar rendement en het zal geen verbazing wekken als ze dit doen met behulp van financiële hefboomproducten. Legendarische investeerder George Soros vergelijkt het Chinese financiële systeem met dat van de VS in de jaren 2007-2008, toen bedrijven in leven werden gehouden door het verlenen van steeds meer (slecht) krediet. Zhang en Zeng sluiten niet uit dat de Chinese groei nóg lager dan wordt aangenomen, zelfs meerdere kwartalen van minder dan 6%.