De maandagmorgen is voor veel mensen een gevecht tegen zichzelf om terug aan het werk te gaan. In feite begint dit al op zondag, maar op maandag is er geen ontkomen meer aan. Succesvolle mensen hebben hier niet veel last van, hun routine zorgt ervoor dat ze ook op maandag even fit en gemotiveerd zijn. Hoe doen ze dat?

Uit studies blijkt dat de ‘Monday blues’ al op zondag begint. Het weekend is nog niet voorbij maar ‘het werk’ komt al in zicht en uiteindelijk bracht het weekend toch niet wat je ervan verwacht had. Zondagnamiddag en -avond zijn typisch al een downer. Maar op maandag begint ‘de hel’ pas echt. Hoe ga je daar nu het beste mee om? Hoe doen succesvolle mensen dit?

# 1. Slaap voldoende en druk niet op de snooze

Een vast en voldoende slaappatroon is belangrijk om optimaal te presteren, ook in het weekend. Verschillende studies toonden al aan dat bijslapen niet bestaat. Je kan geen verloren slaap inhalen in het weekend. De beste manier is om je slaappatroon van de week ook in het weekend verder te zetten. Druk ook niet op de snooze. Wanneer je op de snooze drukt en je nog eventjes omdraait om het onvermijdelijke uit te stellen, geef je een vals signaal aan je lichaam. Het resultaat is dat je nog meer ‘groggy’ wordt en dat je lichaam nog trager op gang komt. De korte pijn is nog altijd het beste.

# 2. Sporten

Sport is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Onderzoek toont aan dat 3 keer per week 20 tot 60 minuten sporten zorgt voor een daling van de depressiviteit binnen 5 weken. Wie op zondag en/of maandagmorgen tijd maakt om te sporten, heeft opnieuw energie om de nieuwe werkweek succesvol te starten.

# 3. Geen e-mail tot je op kantoor komt

Dave Karp, CEO en oprichter van Tumblr, zegt dat hij nooit e-mails beantwoordt voor hij op kantoor is. Dit kan ook bijzonder effectief zijn op een maandagmorgen. E-mails kunnen je al afleiden voor je aan de belangrijkste taken van de week begint. Je mails thuis lezen die je op kantoor gaat behandelen kunnen ervoor zorgen dat je de essentie van de nieuwe werkweek mist en dat je energie gaat steken in futiliteiten in plaats van zaken die écht belangrijk zijn.

# 4. Maak geen belangrijke beslissingen op maandagmorgen

Maak geen definitieve beslissingen op basis van tijdelijke emoties. Als de maandagmorgen al een sleur is, moet je vooral op die momenten geen belangrijke beslissingen nemen. De meeste mensen nemen bijvoorbeeld ontslag op een maandag, omdat ze nog moe en gedeprimeerd zijn. Het is veel beter om je belangrijke beslissingen uit te stellen tot dinsdag wanneer je frisser in je hoofd bent.

# 5. Plan taken die onmiddellijk resultaat opleveren

Er is niets zo motiverend als het schrappen van een taak dat voltooid is. Wanneer je bepaalde eenvoudige taken inplant op maandag, geeft het voltooien van deze taken een extra stimulans om er extra tegenaan te gaan. Niets werkt zo bevrijdend als taken schrappen op je To-Do lijst. Plan in de loop van de week maandag-taken in op de eerste dag van de werkweek.