Oculus Rift

Virtual Reality wordt een belangrijke trend in 2016, met een hoop nieuwe productlanceringen. En dat kan wel eens de kassa doen rinkelen voor veel techbedrijven. Uit onderzoek van Magid Advisors blijkt namelijk dat 50% van gamers interesse heeft in een virtual reality bril. En de markt voor gamers is heel erg groot. Zo heeft Magid becijferd dat ruim 70% van de Amerikaanse bevolking wel een game speelt. Dat kan door middel van een game op de smartphone, of door middel van een console / computer.

Oculus Rift

Oculus Rift is een bekende producent van VR-brillen en is bij gamers het meest bekend. Maar liefst 25% van de gamers heeft wel gehoord van een VR-bril van Oculus. Samsung Gear, dat in de kerst van 2015 nog meldde dat alle brillen waren uitverkocht, volgt op de tweede plek qua bekendheid. Sony moet het doen met de derde plaats, terwijl Google met de Cardboard VR-bril het rijtje afsluit. Mike Vorhaus van Magid Advisors vindt de cijfers opvallend en vooral erg positief: ‘het aantal mensen dat interesse heeft in een VR-bril hoger dan verwacht’, zo geeft hij aan tegenover CNBC.

Meer dan alleen gamen

De virtual reality bril wordt gezien als een innovatief gameproject. In 2012 maakte de startup Oculus een grote indruk met de bril, door een crowdfundcampagne op te zetten op Kickstarter. Binnen één maand haalde Oculus bijna 2,5 miljoen dollar op en wist toen te doen wat geen enkel ander bedrijf was gelukt: het maken van een betaalbare virtual reality bril. Met zo’n bril, lijkt het voor de gamer alsof hij echt in de game zit. Waar je heen kijkt, daar verplaatst het beeld zich ook naar toe. Dit in tegenstelling tot de traditionele tv of computerscherm: je staat nu echt centraal, midden in het spel. Maar niet alleen gamen is interessant: uit het onderzoek van Magid blijkt dat veel potentiele gebruikers de VR-bril ook zien als een interessante manier om video’s en TV te kijken. Dit is dan ook de reden dat veel grote spelers dit jaar in VR zullen investeren, aldus CNBC. De markt kan in de komende jaren flink groeien, zo wordt geschat dat de VR-brillen een omzet zullen genereren van 150 miljard dollar tegen 2020.