Beleggen in dividendaandelen heeft talloze voordelen. Het zorgt voor een focus op lange termijn, het draagt bij aan een goede nachtrust, je ontvangt een extra inkomen, … en zo kunnen we nog wel een tijdje verder gaan. Maar dat weten jullie ongetwijfeld al.

Toch haken veel beleggers af omdat …

1) dividend niet sexy is,

2) dividend wordt belast en

3) het dividend toch van de beurskoers gaat en dan eigenlijk geen verschil maakt.

Maar wanneer we dit horen, moet er ons toch iets van het hart. Alle drie de argumenten houden eigenlijk geen steek, want …

1) We beleggen niet om sexy te zijn, maar om geld te verdienen

2) Wie gaat werken wordt ook belast, vaak zelfs nog veel meer

3) Een dividend laat de beurskoers NIET dalen!

Dit laatste zal voor veel beleggers vreemd in de oren klinken. Maar toch is het waar.

Lees hier hoe je het dividendrendement van Royal Dutch Shell kan verdrievoudigen >>

Wanneer een aandeel ex-dividend gaat, trekt men ’s morgens voor de opening van de beurs het bedrag van het dividend van de beurskoers af. Bijvoorbeeld: Een aandeel eindigt de dag aan €60 en betaalt ’s anderendaags €5 dividend, dan zal de beurskoers openen op €55.

Tot zover klopt de theorie, maak de praktijk laat iets anders zien.

Op langere termijn is er namelijk niets van te merken van een dividenduitkering. Neem bijvoorbeeld Apple. Het technologiebedrijf is sinds dit jaar de grootste dividendbetaler ter wereld.

Hierdoor betaalt het bedrijf uit Cupertino jaarlijks $13,22 miljard dividend uit. Het steekt daarmee ’s werelds vorige dividendkoning Exxon Mobil voorbij. De oliereus betaalt jaarlijks $12,77 miljard dividend uit.

Apple betaalt al sinds 2012 een dividend en verhoogde dit dividend ieder jaar.

Kan jij zien waar het dividend de beurskoers doet dalen?

Het de reden waarom een beurskoers niet daalt door een dividend, is eigenlijk simpel.

Een bedrijf heeft cash nodig om te groeien. Maar wat als het bedrijf zo veel cash genereert dat het slechts een deel daarvan nodig heeft? Dan kan het zijn ‘overtollige’ cash naar de aandeelhouders sturen in de vorm van een dividend.

Een steeds groeiende cash flow, zoals bij Apple, zorgt ervoor dat dergelijke bedrijven decennia lang het dividend ieder jaar opnieuw kunnen betalen én verhogen. Deze bedrijven blijven heel dikwijls bovenaan de lijst van beste bedrijven ter wereld staan.

Zo zijn er een groep van bedrijven die al meer dan 25 jaar op rij hun dividend verhogen. Dit noemt men de Dividend Aristocraten. Het is niet abnormaal dat deze bedrijven op lange termijn veel beter doen dan de rest.

En dan zie je op de grafiek de dividenduitkeringen niet. Dit verdwijnt netjes in de zakken van de aandeelhouders.

Dit zijn niet toevallig die bedrijven die de laatste decennia het meeste aandeelhouderswaarde hebben gecreëerd voor diegene die de aandelen hebben gekocht én bijgehouden. Dit zijn aandelen die de gewone belegger rijk kan maken.