Beleggen in bedrijven Een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als belegger is de volgende: Beleg ik in aandelen of in bedrijven? Als je belegt in aandelen, kijk je naar de balans, de grafiek en de waardering. Wanneer je belegt in bedrijven, kijk je naar de fundamenten, naar de toekomst. Een aandeel koop je best niet te duur, maar een fantastisch bedrijf mag je best duur betalen want een fantastisch bedrijf zal nooit goedkoop noteren. Fantastische bedrijven slagen er in om jaar na jaar zeer sterke resultaten te boeken. Het is natuurlijk niet evident om dergelijke bedrijven te ontdekken voor de massa, maar zelfs als de trein reeds vertrokken is, kunnen fantastische bedrijven nog steeds zeer veel aandeelhouderswaarde creëren. Het is dus niet zoals bij de nieuwste technologie-hype dat je er snel bij moet zijn om er nog veel geld aan te verdienen. Dit is zo’n voorbeeld van een grafiek van een fantastisch bedrijf:

Beleggen in bedrijven

’s Werelds grootste fondsenbeheerders zijn altijd op zoek naar dergelijke bedrijven, bedrijven die een lange termijn groei kunnen voorleggen waardoor aandeelhouders kunnen genieten van de kracht van samengestelde winsten. Terwijl het dividendrendement door de jaren heen gelijk blijft, groeit het dividendrendement op de aankoopprijs steeds sneller door de jaarlijkse stijging van het dividend. Dit is het concept van Yield-on-Cost. U leest er hier meer over.

Beleggen in bedrijven creëert uitzonderlijke aandeelhouderswaarde

Fantastische bedrijven hebben een business model dat het toekomstige dividend verzekert en in vele gevallen ook de groei van het dividend. Door te beleggen in bedrijven bouw je aan een zeer sterke portefeuille, niet door interessante aandelen te kopen. Zelfs na een mooie stijging van de beurskoers, zullen dergelijke bedrijven voor eenzelfde performance blijven zorgen in de toekomst. Het is dus nooit te laat om in te stappen.