Gouden dividend tijdperk Wie naar een grafiek van de aandelenkoers kijkt, ziet lang niet alles. Dividenden zijn zo goed als nooit inbegrepen en dit geeft een totaal verkeerd beeld. Prijsgrafieken laten zien wat de beurskoers doet, niet wat de totale return is van het aandeel. Nochtans is dit een zeer belangrijk element dat men vergeet. Wie het dividend niet meetelt, negeert een heel belangrijk deel van de totale winst of return die beleggers behalen met hun investering. Als we de dividenden meetellen, zien we een heel andere uitkomst. Kijken we naar de S&P 500 van 2013 – 2014 dan zie je al dat de totale return 5,8 % hoger uitkomt dan wat je anders op een grafiek ziet.

 S&P 500 totale return 2013 - 2014

Nemen we de grafiek van de laatste 10 jaren, loopt het verschil al op tot 38 %, op een prijsgrafiek had je totaal geen idee dat je volledig rendement in principe 50 % hoger ligt.

 S&P 500 totale return 2004 - 2014

En deze grafieken houden dan nog niet eens rekening met het herinvesteren van de ontvangen dividenden. Wie zijn dividend opnieuw investeert in de aandelenmarkt, ziet zijn kapitaal nog sneller stijgen. Samengestelde dividenden zijn dividenden die je ontvangt op je dividend. Zo kan het zijn dat de waarde van je portefeuille gelijk blijft, dat geen enkel aandeel zijn dividend verhoogt en dat je toch meer inkomen genereert. Dat is samengestelde intrest – dat moet je ervaren want je zult het niet op een grafiek zien staan.

Ontdek de kracht van samengestelde intrest/dividend