Relaxed Dividend beleggers zouden zich niet teveel moeten aantrekken van de volatiliteit op de aandelenbeurs. Het doel van dividend beleggen is om een houdbare, groeiende stroom aan inkomsten te genereren. Dit plan staat los van de achtbaan die de beurskoersen kunnen zijn. Als dividend belegger moet je er van uitgaan dat je zonder problemen verder kunt wanneer de aandelenmarkt enkele weken of maanden zou sluiten. Warren Buffett zegt zelfs dat je alleen aandelen moet kopen waarbij je je comfortabel voelt als de aandelenmarkt 20 jaar zou sluiten.

Dividend groeiers zijn sterke bedrijven

Om te zien hoe houdbaar het dividend in de toekomst zal zijn, is het altijd nuttig om te kijken naar de dividend geschiedenis. Bedrijven die al 10 of meer jaren een dividend betalen en die er in slagen om dit dividend ieder jaar te verhogen, hebben een grote kans dit de komende 10 jaren ook te doen. Bedrijven die hun aandeelhouders jaar na jaar trakteren op een hoger dividend, springen voorzichtig maar doelgericht om met het geld dat er binnen komt. De cash flow moet dan dienen om het bedrijf verder uit te bouwen én om de aandeelhouders te blijven belonen. Er is dan weinig marge om zotte dingen te doen.

Volatiliteit op de beurs doet er niet toe

De volatiliteit op de beurs doet daar weinig aan. Wie 25 of 30 jaar geleden aandelen Johnson&Johnson kocht, zag de beurskoers op en neer gaan door de crash van 1987, de olieschok begin jaren ’90, de dotcom-bubbel, de vastgoedbubbel, de financiële crisis en ga zo maar verder. De winst per aandeel steeg echter van $ 0,3 in 1987 naar $ 5,48 in 2013, het dividend steeg van $ 0,1 in 1987 naar $ 2,64 in 2013. De fluctuaties op de markt moeten dividend beleggers dus niet afschrikken, in tegendeel zelfs, het geeft de kans om gebruik te maken van overdreven koersdalingen. Bedrijven veranderen fundamenteel niet op een jaar tijd, maar de beurskoers wel. Laat u niet vangen door Mr. Market, maar focus op uw inkomsten. Benieuwd naar onze selectielijst? Kijk hier …