Eigen pensioen opbouwen

Een eigen pensioen opbouwen is tegenwoordig een must. Luister wat dividendaandelen je kunnen vertellen.

Dividendaandelen kunnen een heel belangrijke rol spelen voor iedereen die een eigen pensioen wil opbouwen, maar niet noodzakelijk op de manier waar je direct aan denkt. In deze monetaire wereld die op zijn kop staat, zijn dividendaandelen aantrekkelijker dan obligaties. Door dividendaandelen te kopen kan je meer cash verkrijgen dan bij obligaties, daarnaast hebben de meeste dividenden de neiging om te stijgen in de tijd. Wie de bedrijven juist weet in te schatten kan daarnaast nog eens rekenen op kapitaalwinst.

>> Verdien € 500 extra inkomen per maand <<

Dit is dus bijzonder aantrekkelijk voor wie wil sparen en een eigen pensioen opbouwen. Door cash te verkrijgen met de dividenden moeten ze hun aandelen niet verkopen eens ze stoppen met werken. Wie financieel onafhankelijk is op zijn pensioenleeftijd is niet afhankelijk van het pensioen van de overheid.

Eigen pensioen opbouwen: Wat kan er verkeerd gaan met dividendaandelen?

Bovenstaande theorie is bijna perfect, maar er is uiteraard geen garantie op een dividend. Wanneer een bedrijf prioriteiten moet stellen, staan dividenden achteraan in de rij. Schulden, leveranciers, lonen en andere operationele kosten hebben voorrang op het dividend. Deze kosten moeten eerst gedekt zijn vooraleer een bedrijf een dividend zal uitbetalen. In goede tijden is een dividenduitkering bijna gegarandeerd, maar in moeilijke tijden kunnen alleen de sterkste bedrijven hun dividend handhaven. Daarom dat het belangrijk is om naar 3 factoren te kijken die bepalen of het dividend gehandhaafd kan worden in moeilijker tijden of niet:

  • Payout ratio: dit is het deel van de winst dat men uitbetaald als dividend. Als men meer dan 70 % – 80 % van de winst uitkeert als dividend, kan het bedrijf in de problemen komen als moeilijke tijden aanbreken.
  • Groei: Dividenden kunnen alleen maar groeien als de operationele cash flow groeit. Wanneer een bedrijf het groeiritme van dividendverhogingen niet kan volhouden, is dit een signaal dat de operationele cash flow niet meer groeit zoals het hoort.
  • Rendement: wanneer het rendement van een bedrijf substantieel hoger ligt dan bij de concurrenten, is dat dikwijls een signaal van de markt dat ze verwachten dat het dividend verlaagd zal worden.

Beleggen in dividendaandelen en een eigen pensioen opbouwen, kan heel veel geld opbrengen, maar je moet leren luisteren wat dividenden je vertellen.