4 procent dividendrendement Jaarlijkse dividenden zijn minder volatiel dan jaarlijkse koersbewegingen. Het is uiterst moeilijk om te voorspellen waar de aandelenkoersen gaan staan over 12 maanden, maar het is minder moeilijk om te voorspellen wat het dividend zal zijn bij bijvoorbeeld Wal-Mart – McDonald’s of Coca-Cola over 12 maanden. Dit speelt een belangrijke rol in de berekening voor uw pensioen. In de jaren ’90 was de ‘4 % regel’ zeer populair onder financiële planners. Dit betekende dat men een kapitaal bij elkaar spaarde en daar ieder jaar 4 % van gebruikte om van te leven. Het succes van deze ‘4% regel’ was voornamelijk te danken aan de hoge rentevoeten van dividendaandelen en obligaties.

De 4 % regel bij een pensioen is niet meer leefbaar

Wie in de jaren ’90 investeerde in dividendaandelen, kreeg een gemiddeld dividendrendement van 4 % – obligaties hadden een gemiddelde rentevoet van 7 % à 8 %. Een portefeuille bestaande uit 50 % aandelen en 50 % obligaties bracht als snel gemiddeld 4,87 % waardoor de 4 % regel perfect paste in dit plaatje.

Dividendrendement verleden(klik om te vergroten)

De realiteit vandaag is totaal anders, obligatierendementen zitten al meer dan 30 jaar in een dalende lijn en ook het dividendrendement staat vandaag ver onder het historisch gemiddelde. Vandaag brengt een combinatie van aandelen en obligaties met moeite 3 % op. Daarom dat er stemmen opgaan om de ‘4 % regel’ te vervangen door een ‘3 % regel’. Maar daar heb je uiteraard veel meer kapitaal voor nodig. Een andere manier om deze regel te omzeilen, is door te investeren in dividend groeiers en zo een extra inkomen te vergaren dat tijdens je pensioen voor voldoende inkomen zorgt zonder dat je kapitaal moet verkopen. Hier lees je alles over in dit gratis rapport.