De crisis uit 2008 is weer terug van weggeweest. De financiële ramp die begon met de ineenstorting van de Amerikaanse vastgoedmarkt is nu bezig aan een derde fase, zo stellen de analisten van Goldman Sachs in een bericht. Volgens het analistenteam, onder leiding van Peter Oppenheimer, wordt de derde golf van de crisis gekenmerkt door absolute bodemprijzen in de grondstoffensector, vertraging van groei in China en andere opkomende economieën. En dit alles in combinatie met lage wereldwijde inflatie. Dit stellen de analisten in een ‘big picture’ rapport. Volgens Goldman Sachs is deze ’triple whammy’ een reactie op de twee eerdere golven in de financiele crisis. Eerdere golven zijn veroorzaakt door de bankencrisis en de Europese schuldencrisis. Allemaal zijn ze onderdeel van de ‘schulden supercyclus’ aldus Goldman Sachs. Bij de eerste twee golven, zijn centrale banken toegesneld om de markten te ondersteunen met lage rentestanden. Daarmee werden investeerders aangemoedigd om aandelen te kopen van onder andere opkomende markten. Nu de rentestanden weer lijken te normaliseren, en sommige banken denken aan verhogingen, wordt juist weer geld weggehaald uit de opkomende markten en grondstoffen. Hierdoor kan de huidige EM-crisis worden gelinkt aan de eerste golf van de financiële crisis: de Amerikaanse vastgoedcrisis. Toen stond de Fed paraat met liquiditeit.
Goldman Sachs houdt nu rekening met een moeilijke tijd voor China. De groei valt wat tegen, waardoor veel beleggers het geld massaal terughalen.
En daar komt nog eens bij dat een rentestijging in de Westerse wereld kan leiden tot minder risicoappetijt bij beleggers. Die parkeren hun geld dan liever in obligaties en mijden de opkomende markten.
Positief nieuws is er ook: het is volgens de zakenbank goed mogelijk dat dit de laatste golf is binnen de financiële crisis.