Sparen voor je pensioen Consumenten zijn geen economen. En als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat consumenten net wat andere acties ondernemen dan door economen wordt ingeschat. Neem bijvoorbeeld het spaargedrag: ondanks de lage rente, sparen consumenten ontzettend veel. En dat kan wel eens een probleem vormen. In een bericht aan klanten, maakte de Deutsche bank duidelijk dat consumenten nu heel anders handelen dan de economen bij de Federal Reserve hadden verwacht. Want met de lage rente leek het een logisch gevolg dat consumenten minder zouden gaan sparen en juist meer zouden gaan kopen in de vorm van assets die op korte termijn wat opleveren. Deutsche bank stelt dat de Fed door het beleid vooral de bedrijven heeft laten profiteren. Die kunnen door een lagere rente goedkoper lenen, en de kosten voor schulden drukken door schuld te herfinancieren. Consumenten hebben dit tot op zekere hoogte ook kunnen doen met hun hypotheken, maar echt profiteren zat er niet bij. Een ander effect van het monetaire beleid van de Fed, is echter dat de rente op spaarrekeningen daalde. Hierdoor werd het minder aantrekkelijk om te sparen en – zo ging de gedachte – was de aandelenmarkt juist een mooie kans voor consumenten. In de onderstaande chart wordt duidelijk dat consumenten juist heel stug blijven doorsparen:

sparen

Dat dit gebeurt, is niet heel gek. Consumenten zoeken niet direct de beurs op, bij een lage rente, maar kiezen er juist voor om meer te sparen. Zo compenseren consumenten de lage rentestanden.

Als de Fed het gaspedaal verder loslaat, moeten consumenten dit tot op zekere hoogte overnemen. Dat gebeurt nu niet, en kan volgens Deutsche bank in de toekomst problemen opleveren.

Voor de analisten van Slim in Dividend is het sowieso een raadsel waarom consumenten nog zo veel sparen. Met een paar simpele stappen heb je namelijk zo een inkomensmachine gebouwd.