Grootste bedreiging ben je zelf Wat is de grootste bedreiging voor je welvaart? Is het Griekenland? China? De olieprijs? De Federal Reserve die de rentevoeten gaat verhogen? Mario Draghi en de Europese schuldencrisis? Nee, geen van allen is een grote bedreiging. De grootste bedreiging voor je aandelenportefeuille en daarmee je welvaart, dat ben je zelf. China is geen bedreiging voor je aandelen, ook de olieprijs of de Federal Reserve niet. De grootste bedreiging is de manier waarop jij reageert op deze omstandigheden. De emoties en de acties die je onderneemt tijdens verhoogde volatiliteit zullen uiteindelijk de impact op je lange termijn returns bepalen. Bij verhoogde stress en volatiliteit reageren beleggers dikwijls op dezelfde manier:

  • Ze zoeken steun in de armen van charlatans
  • Ze storten zich op fondsen die hen moeten beschermen tegen een daling op de beurs waardoor ze alle toekomstige winst aan hun neus voorbij zien gaan eens de daling achter de rug is
  • Ze verkopen (met permanent verlies tot gevolg) en houden vooral cash aan
  • Ze beginnen steeds meer te handelen op korte termijn
  • Ze tonen geen bereidheid om hun mening aan te passen aan de nieuwe realiteit
  • Ze storten zich op alternatieve beleggingen waar ze geen verstand van hebben
  • Ze verwarren politieke evenementen met financiële invloed

Elke van bovenstaande verkeerde beslissingen kan een belangrijke en onomkeerbare impact hebben op de toekomstige evolutie van je welvaart. Niets is zo vernietigend voor je lange termijn rendement dan paniekreacties om korte termijn pijn te vermijden. Net zoals in het verleden zoal ook in de toekomst niemand het keerpunt van de stierenmarkt kunnen herkennen of voorspellen. De trigger die de top zal inluiden, haalt meer dan waarschijnlijk de voorpagina’s niet van de kranten. Wat gebeurde er in maart 2000? Niets! En toch lag daar de piek van de Nasdaq-bubbel. Waarom negeerde de aandelenbeurs in 2007 gedurende 18 maanden de vastgoedcrash om dan ineens in elkaar te stuiken? Niemand die het weet.

Grootste bedreiging aandelen

Het is beter om de focus te leggen op het lange termijn succes van de aandelenbeurs dan ons zorgen te maken over korte termijn bedreigingen die we niet kunnen voorspellen. Er is altijd wel een reden waarom de aandelenmarkt zou moeten dalen, maar dat stopte de aandelenmarkt de laatste decennia niet om te blijven stijgen.

Download hier de gratis DividendGids