Op 1 januari 2015 betaalde je voor 1 ounce goud $1172. Dat is tevens de goudprijs op het moment van schrijven. Goud is saai en dat heeft met verschillende factoren te maken.
Monetair beleid Fed
De Fed handhaaft een strak monetair beleid waarbij het de broeksriem stevig heeft aangetrokken. Geen monetaire verruimingen. De Fed heeft zelfs intenties de rente te verhogen. Dit bevorderd het vertrouwen in de Amerikaanse economie en de dollar waardoor de interesse in goud door investeerders afneemt.
Shanghai Composite Index
De Chinese aandelenbeurzen hebben de afgelopen periode bijzonder goede prestaties neergezet. Ook dit zorgt voor minder interesse in goud aan de investeringskant. Maar volgens de World Gold Council zal de goudprijs met grote sprongen omhoog kunnen bewegen als de rally in Chinese aandelen zijn climax bereikt heeft. De grootste goudmarkt van de wereld zal volgens schattingen naar alle waarschijnlijkheid in 2015 maar liefst 1.000 ton goud consumeren. Dat is drie procent meer dan het jaar ervoor. Het eerste kwartaal dit jaar waren investeerders echter meer geïnteresseerd in de Shanghai Composite Index die in deze periode met maar liefst 16 % steeg. Wanneer de rally in Chinese aandelen zal ophouden, is het zo goed als zeker dat er dit jaar meer vraag zal zijn naar goud dan in 2014. Chinezen zullen dan snel op zoek gaan naar middelen om risico op verlies af te dekken. Toch lijkt de Chinese aandelenmarkt zich weer te herstellen van een ware ‘Stock Plunge’ van afgelopen week. De Shanghai Composite Index ging in een week met maar liefst 13 procent richting de afgrond. Een heuse correctie, kun je stellen. Een dergelijke beweging is sinds het uitbreken van de wereldwijde crisis niet meer voorgekomen. Maar liefst $1,3 biljoen ging in rook op. Dat is meer dan de waarde van de gehele Australische aandelenmarkt. Hoewel de goudhonger in India ook enorm groot is met 811 ton in 2014, deed China het met bijna 974 ton iets beter en is daarmee de grootste koper van goud, buiten de overheidsaankopen om. Het eerste kwartaal dit jaar ging de vraag naar goud in China met 7 procent onderuit. Een correctie hierop is aannemelijk daar beleggers door de recente ontwikkelingen op de aandelenmarkten wakker geschud zijn. Goud is dus wel nog wél even saai, de ontwikkelingen eromheen zeker niet. Op termijn kan dit zich vertalen in gigantische boost in goud, maar ook goudmijnen. Goudmijnaandelen koopt u het beste als ze ook dividend uitkeren. Hierover leest u alles wat u moet weten in ons Dividend Rapport.