Er is iets vreemds gaande in Europa. Een trend die sinds enkele maanden is ingezet en door het opkoopbeleid van de ECB enkel nog versterkt is en zal worden. We hebben het hier over de negatieve rentes op staatsobligaties. De vraag is dan ook met recht: wat gaat dit ons op termijn brengen?
Negatieve rente: waar komt het op neer
In de media wordt dit ondertussen veelvuldig besproken als “de omgekeerde wereld”. Want wie wil er nu een obligatie kopen waarop een negatieve beloning rust. Het concept is simpel. U leent iemand 100 euro uit, en krijgt na enkele jaren nog maar 98 euro terug. Dan hebben we het nog niet gehad over de rol van inflatie die de koopkracht van dat geld heeft aangetast waardoor de reële rente nog wat dieper zakt. Dan blijft de vraag: waarom bieden landen hun staatsobligaties aan met een negatieve rente, en waarom blijken er dan gekken rond te lopen die dat willen kopen? Het is eigenlijk helemaal niet zo gek. Het begon allemaal met Denenmarken.
Negatieve rente van de Denen
De Denen zitten dan wel in de eurozone, maar als munt gebruiken ze nog steeds hun eigen kronen. In tegenstelling tot Griekenland of Spanje, doet de economie van de Denen het prima, vergelijkbaar met die van Nederland, Duitsland of Finland. Maar om het balans in evenwicht te houden, hebben de Denen, net zoals de Zwitsers dat ‘hadden’ gedaan, hun munt gekoppeld aan die van de euro. Nu lopen er voldoende speculanten op de markt die geloven dat de Deense kroon op termijn sterker zal worden dan de euro met als resultaat dat men massaal in het Deense staatspapier stapt. Er is dus veel vraag, maar de Denen bepalen het aanbod. Voor hen een reden om deze obligaties met negatieve rentes in te voeren. Immers, het aanbod is laag en de vraag is hoog. Maar ook Duitse, Nederlandse, Zwitserse en Oostenrijkse obligaties hebben een negatieve rente. En dat is precies wat de ECB wilt. De ECB wilt zelfs de rente van bijvoorbeeld Spaanse en Griekse overheidspapier naar beneden stuwen, zodat Nederlands, Duitse en andere ‘negatief beloonde’ staatspapieren nog minder rendabel worden en zelfs beleggers zullen afschrikken. Exact dit is de hele opzet van de ECB om investeerders een andere hoek in te duwen. De ECB zal de rommel wel opruimen.
Waar wilt de ECB beleggers heen sturen?
Investeerders die in staatspapier beleggen, helpen de economie niet vooruit daar het geld als het ware voor een tijd bevroren is. In plaats daarvan hoopt de ECB dat investeerders hun kapitaal in bedrijvigheid gaan steken waar meer rendement valt te behalen. Precies dit is wat de economie nodig heeft. Bijkomend kan de nu extreem lage euro deze beweging een zetje in de rug geven daar het voor landen buiten de eurozone interessant is om hier voor goedkoop te krijgen euro’s hun goederen te kopen. Dit is het masterplan van Draghi, en we wensen hem oprecht enorm veel succes. Tot voor kort lijkt zijn insteekt zijn vruchten af te werpen. We zien in tegenstelling tot Japan en Amerika dat de beurzen in Europa al enorm beginnen op te leven, en er ligt nog enorm veel potentie. Hier is uw uitgelezen kans om toe te slaan.