De olieprijs begon ongeveer een jaar geleden te dalen en zorgde voor een verwoesting onder de energieaandelen, een echte oliecrisis dook weer op. De opstoot van de olieprijs naar $ 60 lijkt slechts een tijdelijke opstoot te zijn. Het ziet er dan ook naar uit dat we niet direct een heropleving van de olieprijs (en de energieaandelen) mogen verwachten. Dit heeft grote gevolgen voor vele dividenden aangezien de energiesector een gulle dividend betaler is.
Waarom wil de olieprijs niet meer stijgen?
De olievoorraden stijgen traditioneel in de winter in de Verenigde Staten met 50 miljoen vaten maar vorige winter steeg de voorraad met 100 miljoen vaten. Momenteel is de strategische voorraad aangegroeid tot 450 miljoen vaten en experts vermoeden dat er slecht een maximale opslagcapaciteit is van 520 miljoen vaten. Als er de komende winter opnieuw een opbouw plaats vindt van 100 miljoen vaten, zit de sector met een groot probleem. Een hogere olieprijs zit er dan zeker niet in. De productie afbouwen is ook geen optie voor de meeste bedrijven aangezien ze tot over hun oren in de schulden zitten. Een daling van de productie betekent nog minder inkomsten en meer dan waarschijnlijk een golf van faillissementen. Er is wel een duidelijke trend zichtbaar van lagere investeringen in nieuwe oliebronnen. Maar een oliebron gaat enkele jaren mee, dus het duurt een tijdje vooraleer dit doorsijpelt in de productiecijfers in de VS. Ondertussen houdt de OPEC de kraan ook wagenwijd open en komt binnenkort olie uit Iran opnieuw op de internationale markt.
Niet elk oliebedrijf is gelijk
Uit de recente cijfers van de bedrijven uit de oliesector blijkt dat olieproducenten het hardste worden getroffen door de forse prijsdaling. Raffinaderijen doen het daarentegen nog steeds behoorlijk goed. Voor een raffinaderij maakt de olieprijs niet zoveel uit, het is vooral de spread tussen de olieprijs en de prijs aan de pomp die de marge bepaalt. Daarnaast zijn er ook MLP’s – of Master Limited Partnerschips – die bijvoorbeeld oliepijpleidingen beheren Voor deze MLP’s is de olieprijs ook niet van belang, wel het volume dat getransporteerd wordt via deze pijpleidingen. Deze MLP’s worden momenteel mee afgestraft terwijl het volume juist op niveau blijft. Voor beleggers in energieaandelen is het dus belangrijk om te weten welke subsector van energieaandelen je in portefeuille hebt en welke het beste bestand zijn tegen de oliecrisis. Het ziet er niet direct naar uit dat we snel terug een hogere olieprijs zullen krijgen. Met een tijdshorizon van 5 tot 10 jaar kan je deze moeilijk periode overbruggen, maar niet ieder aandeel of iedere subsector zal aan dezelfde snelheid herstellen. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen raffinaderijen en bepaalde MLP’s de dans leiden eens het ergste achter de rug is. In afwachting van het herstel, kan het dividend van deze bedrijven soelaas brengen. Daarnaast worden deze bedrijven afgestraft op een moment dat de impact van de lage olieprijs op hun businessmodel miniem is, dat biedt dan weer kans op kapitaalwinst eens de markt het kaf van het koren weet te scheiden.