Outlook 2015 Slim in Dividend Beste belegger, We hebben nog een kleine 2 weken te gaan, maar al bij al was 2014 een relatief rustig beursjaar. Enkel in de oliesector zal men dit tegenspreken. Er was af en toe wat spanning, maar de toonaangevende indexen raakten niet verder dan een daling van net geen 10 %, dit is doodnormaal in een beursjaar. In onze outlook 2015 verwachten we voor volgend jaar een ander paar mouwen. De daling van de olieprijs doet de wereld nu al daveren, maar in 2015 zal het einde van het stimulusprogramma door de Federal Reserve helemaal doordringen tot de markt – zeker als ze daar de rentevoet gaan verhogen. De nog steeds historisch lage rente en de daling van de olieprijs zal het bedrijfsleven een duw in de rug geven waardoor de resultaten sterk zullen blijven. Vooral de Europese bedrijven zullen hier van profiteren. De Amerikaanse bedrijven – vooral de multinationals – zullen last hebben van de sterke dollar en van een daling in de kapitaaluitgaven in de oliesector. De onzekerheid zal echter wegen op de financiële markten. We zien in 2015 dan ook de Amerikaanse aandelenmarkt trager groeien dan de winst waardoor de koers/winstverhouding zal gaan dalen. Zonder globale recessie zal ook 2015 geen slecht jaar worden, maar we verwachten geen grand cru. Al bij al valt de zogeheten overwaardering van de globale aandelenmarkten nog mee, het is dus belangrijk om een goede spreiding te hebben.

Waardering aandelen globaal

  De Amerikaanse dollar zien we zoals gezegd verder versterken. Als de Federal Reserve de rentevoet gaat optrekken, zal veel geld uit de groeilanden terug keren naar de VS. Een ommekeer en een sterke divergentie in het monetaire beleid gaat nooit zonder gevolgen. De dollar staat op het punt om uit te breken uit een 29 jaar durend dalend patroon. En wees er maar zeker van dat veel handelaars rekening houden met dergelijke technische patronen.

TA Amerikaanse dollar

  Een stijging van de dollar zal een negatief effect hebben op de goudprijs. De enorme sterke fysieke vraag naar goud is dan weer een ondersteunende factor. Zolang deflatie niet bezworen wordt, zal goud volgens ons ter plaatse blijven trappelen. De goudmijnen kunnen uitbodemen via goede resultaten, maar zullen een stijgende goudprijs nodig hebben als katalysator voor de echte uitbraak. Een sterkere dollar zal ook zijn impact blijven hebben op de olieprijs. Het is hard tegen onzacht op de oliemarkt. Zowel Rusland, de OPEC als de Verenigde Staten hebben een hoge olieprijs nodig, maar ze proberen elkaar nu uit de markt te prijzen. Het blijft afwachten wie er het eerste door de knieën gaat, pas daarna kan de olieprijs herstellen want de wereldwijde vraag naar olie blijft nog steeds groeien. Dit zal mogelijk pas in de tweede jaarhelft zijn. U ziet het, het kan alle kanten uit – zoals altijd. Gelukkig hebben wij de beste bescherming in huis voor volatiele tijden: Bekijk hier een gratis rapport over  dividendaandelen (inclusief 2 tips).