Vanaf het begin van de financiële crisis in 2008, dat wereldwijd impact kende, de crisis die door het subprime mortgage debacle en door de val van Lehman Brothers werden ingeleid, was het eigenlijk al duidelijk. Deze crisis zou een omvang kennen die zijn weerga niet kende. Deze crisis zou verder reiken dan menigeen voor mogelijk zou houden. De ondergang van het Westers systeem zou een feit zijn. Alle middelen die gevonden konden worden moesten ingezet worden om het ineenzakken zo gecontroleerd mogelijk te laten verlopen. En hier zijn we dan. 2015. De monetaire middelen die beleidsmakers op het allerhoogste niveau tot hun beschikking hebben lijken uitgewerkt. Grote krachten van deflatie moeten met hele zware doping onderdrukt worden.
Zo verdien je een extra inkomen van € 500 / maand
Australië, India en Mexico hebben recent hun rente moeten verlagen. China heeft de reserveverplichtingen voor banken versoepeld waardoor deze meer mogen uitlenen. Denemarken heeft de rente de negatieve zone ingeduwd. Maar wereldwijd verlagen landen massaal hun rente en versoepelen centrale banken hun monetair beleid waaronder zelfs de meest stabiele landen van de wereld. Opvallend hierbij was de ontkoppeling van de Zwitserse frank van de euro. Ook Singapore wijzigde onaangekondigd en plotseling haar wisselkoers. En wat te denken van het opkoopbeleid van de ECB met een open einde. Mario Draghi legde een legio van waarschuwingen omtrent hoge risico’s en enorme gevaren naast zich neer. Want of de ECB succes gaat boeken op termijn is giswerk, en ligt tevens de bijwerking en de reactie van de markt op termijn niet vast. De Federal Reserve schijnt het ook even niet meer te weten. Het houdt de markt een plak koek voor. Elk moment dat de markt wilt happen zegt juffrouw Yellen: “Nog even geduld oefenen”. U heeft vast wel van het spreekwoord gehoord: ’van uitstel komt afstel’. En zo denkt een legio aan analysen er ook over: de renteverhoging zal er nooit komen. Het was een prachtige toverspreuk dat veel Amerikanen ertoe bewogen nog even snel een krediet voor een huis of een auto af te sluiten uit voorzorg voordat de rente inderdaad zou doorwerken op de gevolgen voor de consument – iets dat dus nooit zal gebeuren. U zou maar op dergelijke wijze het bos ingestuurd zijn.
Volgende fase in de Valutaoorlog komt er aan
Het zijn zo een beetje de laatste instrumenten die monetaire machthebbers in hun arsenaal meedragen. Geld printen, dat inflatie in de hand zou moeten werken, lijkt uitgewerkt. En hoelang laat de burger zich nog sturen door beloftes die niet waargemaakt kunnen worden? En hoever kan een negatieve rente nog verder naar beneden geduwd worden? De laatste optie is dan ook het naar beneden werken van de eigen valuta. Maar wat nu als dit het enige middel is voor ‘alle’ landen in de wereld? Met deze wetenschap lijkt de permanente crisis dan ook in zijn volgende fase – de valutaoorlog – terecht te komen en hoeven we ons niet verheugd te voelen over de gewelde job cijfers uit de Verenigde Staten. Want wie kijkt naar het aantal banen in de Verenigde Staten ten opzichte van de bevolking zelf, ziet dat deze lijn vanaf zijn bodem uit 2010 enkel maar zijdelings beweegt, oké, met een klein staartje omhoog – maar dit mag absoluut geen herstel genoemd worden. En die arme Amerikanen maar geloven dat ze zo een mooie comeback maken! De statistieken zijn één grote grap en leugen. Maakt u zich maar op voor een spannende en boeiende periode waarbij u beter maar zelf het heft in handen kunt nemen.