Deflatie In Europa en in mindere mate in Japan hebben de monetaire interventies van de centrale banken amper of geen effect op de consumentenprijzen, ze kunnen amper of geen inflatie creëren. Centrale banken zijn als de dood voor deflatie. In tijden van deflatie is het vooral voor de overheden moeilijker om hun schulden terug te betalen, en ze hebben het al zo moeilijk. Nu lijkt deflatie ook grip te krijgen op de Verenigde Staten. Het verwachte inflatieniveau wordt gemeten aan de hand van de Treasury Inflation-Protected Securities of TIPS. De rentevoet van de TIPS daalt sterk de laatste weken en bevindt zich momenteel rond het laagste niveau in 5 jaar.

 TIPS

Er zijn verschillende redenen waarom de inflatieverwachting zo sterk naar beneden gaat:

  • Naast bijna deflatie in Europa, flirt Europa met ook nog eens met een derde recessie in 6 jaar
  • Ebola en andere politieke onrusten over heel de wereld remmen de globale groei
  • Lagere energieprijzen door die zwakkere globale groei

TIPS en de olieprijs hebben een sterke correlatie omdat energieprijzen een groot deel uitmaken van de inflatie-index. De olieprijs kan dus wel op korte termijn een sterke impact hebben op de toekomstige inflatieverwachting. De laatste 2 keren dat de TIPS zo sterk naar beneden doken, was midden 2010 en in het tweede deel van 2011. Niet toevallig zijn dit periodes met grote onzekerheid rond Europa. Op deze momenten daalde de olieprijs ook iedere keer tot $ 75 – $ 80.

De Verenigde Staten importeert deflatie

Door de sterke opmars van de Amerikaanse dollar de laatste maanden, importeert de Verenigde Staten deflatie, vooral uit Europa. Deflatie lijkt op het eerste zicht goed omdat de prijzen dalen, maar het is hardnekkig te bestrijden en mensen met vaste kosten zoals een hypotheek lening kunnen hun inkomen sneller zien dalen dan de kosten waardoor hun koopkracht daalt bij deflatie. Bescherm daarom je vermogen met dividendaandelen die er voor zorgen dat je een constante stroom aan inkomsten genereert. Bekijk hier onze Dividend Automaat of onze Selectielijst met dividendaandelen. Of wat dacht je van een obligatie-ETF van + 8 %