market-correction We zullen 1.350 dagen terug de tijd in moeten om de laatste correctie van 10 procent op de aandelenmarkten te kunnen waarnemen. En voor degene die wachten op de volgende correctie kunnen volgens Jonathan Golub bij RBC Capital Markets nog wel wat langer wachten. Toch zullen steeds meer beleggers moeite hebben zich aan te sluiten bij de verwachting van Analist Golub die beweert dat we niet hoeven te vrezen voor een correctie, of nog erger, een bear-market. Al maanden leggen de aandelenbeurzen een zijdelingse weg af, en met alle onzekerheid rondom Griekenland lijkt hier allerminst een einde aan te komen. Een correctie die Golub definieert als een daling van minstens 10 procent vanaf de top is er sinds mei 2011 niet meer geweest. Dit lijkt lang geleden, en dat is het ook. Maar het is zeker geen record. Voor investeerders is er dan ook geen reden om zich zorgen te maken. In een brief aan zijn cliënten schreef Golub dat er zich in de afgelopen 25 jaar twee ononderbroken ‘stockmarket runs’ hebben voorgedaan. Van 2003 tot 2007 steeg de S&P500 voor meer dan 1.600 dagen zonder ook maar één keer een correctie van 10 procent in te zetten. Ook van 1990 tot 1997 steeg de S&P500 voor meer dan 2.500 dagen zonder ergens een correctie van 10 procent te kunnen bespeuren. Hij noemt ook in deze huidige ‘run’ twee redenen waarom we voorlopig niet hoeven te vrezen voor een dergelijke correctie:

  1. Bear Markets (-20%). Grote neergaande bewegingen zijn vaak het resultaat van diepe recessie. De huidige economische indicatoren voorzien hierin geen risico voor een dergelijke correctie.
  2. Correcties (-10%). Macro-economische gebeurtenissen geven vaak aanleiding voor een correctie, maar de impact van macro-invloeden zijn beperkter wanneer de markt een lage volatiliteit zoals nu kent.

Dan is er nog het gevaar van de Federal Reserve dat mogelijk de rente wilt verhogen. Dit kan zorgen voor verhoogde volatiliteit op de markt. Maar volgens onderstaand kaartje hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. Daarin wordt het bruto nationaal product afgewogen met de volatiliteit op de markt. Het suggereert dat hoe hoger het BNP, hoe lager de volatiliteit – in het kaartje omgekeerd over de koers van het BPN getrokken. gdp versus vix reversed Voor bezitters van dividend aandelen maakt het eigenlijk weinig uit hoe de koers beweegt. Dividend ontvangt u namelijk altijd wel. Download daarom hier ons Dividend Rapport en zie voor uzelf hoe u kunt profiteren in financieel onzekere tijden.