yellen

De Amerikaanse centrale bank wist tijdens de financiële crisis een stimuleringspakket te lanceren die er voor moest gaan zorgen dat de Amerikaanse economie zich weer zou gaan herstellen. Door heel wat economen is deze strategie bekritiseerd, maar dit beleid heeft er wel voor weten te zorgen dat de grootste economie van de wereld uit het dal is geklommen.

De critici wijzen ons er echter op dat nog niet duidelijk is wat de neveneffecten van dit beleid zullen gaan zijn. Ondanks het feit dat het stimuleringspakket volledig is afgelopen, ondersteunt de Fed nog steeds de markt door middel van een lage rentestand. En juist die rentestand zou binnenkort wel weer eens opgetrokken kunnen gaan worden.

De Fed zal in actie moeten komen

beleid-fed

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de doelstellingen van de Fed binnen handbereik zijn. Zo beweegt het Amerikaanse werkloosheidspercentage weer rond het niveau van voor het uitbreken van de rampzalige crisis en ook het algemene prijspeil zit flink in de lift.

Volgens diverse waarnemers is de kans, op basis van de huidige economische situatie, groot dat Janet Yellen binnenkort een nieuwe renteverhoging zal gaan doorvoeren. Het economische beleid van Donald Trump kan er daarnaast voor gaan zorgen dat Yellen noodgedwongen vaker verhogingen zal moeten gaan doorvoeren.