Op maandag 16 juni 2018 hebben de leiders van Amerika en Rusland, Donald Trump en Vladimir Putin elkaar de hand geschud in het paleis in Helsinki, Finland. Niet geheel toevallig Finland, een land dat gezien kan worden als de brug tussen Rusland aan de rechterzijde en de NAVO leden aan de linkerzijde.

China

Vanuit geopolitiek standpunt bekeken is dit een zeer interessante ontmoeting. Donald Trump is in economische oorlog met de wereld met de nadruk op China. De relatie tussen China en Rusland daarentegen is buitengewoon sterk. Het is bovendien Donald Trump zelf die deze meeting heeft geïnitieerd. De vraag is dan ook hoe China tegen deze ontmoeting zal aankijken.

Agendapunten

De handelsoorlog was echter geen agendapunt tijdens deze langverwachte ontmoeting. Tijdens deze informele meeting zou gesproken gaan worden over het huidig nucleaire arsenaal, de relatieversterking tussen beide landen, de Russische inmenging met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen en de situatie in het Midden-Oosten. Ook de situatie betreffende de annexatie van het Krim en de militaire situatie in de Oekraïne was een belangrijke onderwerp op de agenda. Omstreeks 17:00 Nederlandse tijd werd de pers toegestaan vragen te stellen aan beide leiders, dat live te volgen was op YouTube.

Persconferentie

Tijdens de persconferentie viel op dat beide partijen hebben toegegeven nalatig geweest te zijn in toenadering tot elkaar. Trump gaf aan dat relatie tussen Rusland en Amerika in de hele geschiedenis nog nooit zo slecht geweest was tot enkele uren na deze ontmoeting. “Het is een fout van Amerika en van mijn vorige collega’s, deze toenadering niet eerder geïnitieerd te hebben”, aldus Donald Trump.

Trump benadrukte dat deze toenadering niet enkel goed is voor beide landen, maar voor de hele wereld. Een gezonde samenwerking leidt enkel maar tot voordelen voor iedereen. Niet enkel op economisch gebied, ook op gebied van nationale veiligheid en vrede.

De situatie in Syrië is een vrij complexe. Zowel Rusland alsook Israël werken nauw samen met Amerika om de situatie in Syrië te stabiliseren. De militaire basis van Rusland in Syrië zal gewaarborgd blijven. Rusland en Amerika zullen in dialoog blijven om de samenwerking die te toekomst verder vorm te geven.

Toekomstbeeld

Interessant is welke concrete stappen beide landen zullen nemen en of dit een einde kan gaan betekenen van de huidige sancties die door het Westen opgelegd zijn. Dit zal gegarandeerd een positieve invloed hebben op verdere economische ontwikkelingen, met name voor Europa. Ook Nederland, een van Ruslands grootste handelspartners, kan enorm gaan profiteren van deze ontwikkeling.