De Amerikaanse aandelenmarkten zijn de week goed begonnen. Door het positieve vaccinnieuws van Moderna noteren de belangrijkste indexen allemaal in het groen. De Dow Jones Industrial Index nadert zelfs zijn all time high van in februari.

Moderna zei in een verklaring dat de eerste tussentijdse resultaten van de Fase 3 studie aantonen dat het kandidaat Covid-19 vaccin voor 94,5% effectief was. Vorige week verklaarde Pfizer en BioNTech nog dat hun kandidaat-vaccin in meer dan 90% van de gevallen effectief is.

Dit positieve nieuws was een nieuwe doorbraak in de strijd tegen het Covid-19 virus. Een veilig en doeltreffend vaccin zou er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat de grootste economieën ter wereld zich kunnen herstellen van de diepe recessie die de pandemie veroorzaakte.

De Amerikaanse aandelenmarken stegen na de aankondiging van dit nieuws. De Dow steeg met 1,1% of met 310 punten waardoor een nieuw intraday record gevestigd werd. Dit index is dus goed op weg om zijn all time high van in februari te verbreken.

Neil Shearing, econoom bij Capital Economics, verklaarde dat het positief vaccinnieuws aantoont dat er eindelijk licht aan het einde van de tunnel is. Hij stelt:

Vergeet het feit dat Trump zijn nederlaag niet wilt erkennen of een nakende no-deal Brexit. De markten zijn gericht op de toenemende kans op een vaccindoorbraak.

Enthousiasme temperen

Hoewel het vaccinnieuws uiteraard een zeer grote opsteker is, zijn er nog steeds redenen om het enthousiasme te temperen.

Het zal maanden duren voordat de vaccins gedistribueerd worden en voordat een groot deel van de bevolking effectief gevaccineerd is. Ondertussen blijft het aantal Covid-19 besmettingen in zowel de Verenigde Staten als in Europa fors toenemen.

Moderna zei dat ze verwachten om tegen het einde van het jaar ongeveer 20 miljoen doses van haar vaccin klaar te hebben in de Verenigde Staten. In 2021 wilt het bedrijf wereldwijd zo’n 500 miljoen tot 1 miljard doses produceren.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties