
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met fraaie winsten gesloten, profiterend van een lagere euro na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De AEX index steeg 1,2 procent tot 547,67 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.
De handelsdag stond volledig in het teken van het rentebesluit van de ECB. Zoals verwacht kondigde de centrale bank aan het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties te verlengen tot ten minste september 2018. Daarnaast zei de centrale bank vanaf volgend jaar maandelijks niet langer voor 60 miljard, maar voor 30 miljard euro te gaan inkopen, terwijl de rentes onveranderd op de huidige lage niveaus blijven.
Econoom Carsten Brzeski van ING sprak van een “erg zachte ingreep”. De gekozen weg toont volgens Brzeski aan dat de ECB de exit “zo voorzichtig mogelijk” wil beginnen, zonder de euro of de obligatiemarkten omhoog te jagen.
Marktanalist Elwin de Groot van Rabobank noemde de ingeslagen weg “leuk voor de markten”, maar vroeg zich wel af of het verstandig is voor de centrale bank om “tot het uiterste te gaan”, zoals de ECB nu doet. De centrale bank zoekt steeds meer de grenzen op waarbinnen het kan opereren en moet “zich steeds meer in bochten wringen” om aan zijn beloftes te voldoen.
De euro/dollar noteerde op 1,1700. Kort voor het rentebesluit was dit nog 1,1807. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1824.
Op macro-economisch vlak werd donderdag tevens bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in november is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 10,8 in oktober naar 10,7 in november. Daarentegen verbeterde het sentiment onder consumenten en ondernemers in Italië. De vertrouwensindex steeg van 115,6 naar 116,1.
Uit de Verenigde Staten kwam het nieuws dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 21 oktober zijn gedaald, terwijl de Amerikaanse groothandelsvoorraden in september op maand- en jaarbasis zijn gestegen met respectievelijk 0,3 procent en 4,6 procent en de aanstaande woningverkopen in september ongewijzigd zijn gebleven ten opzichte van een maand eerder.
Olie noteerde donderdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 52,03 dollar, terwijl een december-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 58,59 dollar.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 3,7 procent. Het uitgeefconcern boekte over de afgelopen negen maanden een verdere groei van de omzet van 4 procent. Veel verrassing zat er echter niet in de update, meldden analisten van Investec. De marktvorsers zijn positief over de verschuiving van traditionele media naar de hoger renderende data analyse van het concern.
Unilever was met een winst van 3,4 procent de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen, gevolgd door Philips, dat 2,9 procent steeg. Altice was met een verlies van 4,4 procent de sterkste daler.
KPN behaalde in het derde kwartaal van 2017 conform verwachting van analisten een hogere nettowinst op een lagere omzet. Analisten van Bernstein spraken van “solide”resultaten. Het is volgens de marktvorsers geen verrassing dat KPN de outlook, die uitgaat van een vlak EBITDA resultaat dit jaar ten opzichte van 2016, herhaalde. Het Europese Hof heeft een door KPN aangespannen rechtszaak tegen de overname van kabelbedrijf Ziggo door Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, in het voordeel van KPN beslist. Het aandeel steeg 0,7 procent.
AkzoNobel daalde 0,1 procent, na het nieuws dat het Britse pensioenfonds USS de kandidatuur van Eric Meurice voor de raad van commissarissen van AkozNobel heeft ingetrokken. Barclays verhoogde donderdag het koersdoel voor AkzoNobel van 62,00 naar 63,00 euro bij handhaving van Onderwogen als advies.
In de Midkap was Arcadis koploper met een koerswinst van 4,6 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor het aandeel met 2 euro naar 21,00 euro. Het advies blijft kopen.
BESI won uiteindelijk 3,6 procent na een volatiel koersverloop. De kwartaalomzet van de Duivense toeleverancier daalde als verwacht met 6,3 procent op kwartaalbasis naar 159,3 miljoen euro. Besi boekte in het derde kwartaal een operationele winst van 63,2 miljoen euro en een nettowinst van 52,9 miljoen euro, een half miljoen euro meer dan in het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis was er evenwel sprake van een winststijging van 219 procent. Het bedrijf heeft ook in het derde kwartaal van 2017 sterk gepresteerd en de consensus kan omhoog, concludeerde analist Edwin de Jong van NIBC donderdag. Tegen ABM Financial News zei CEO Richard Blickman nog ruimte te zien om de kosten jaarlijks met 15 miljoen euro terug te brengen.
TomTom verloor 0,9 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Morgan Stanley naar 11,70 euro. Daarmee was de navigatiespecialist een van de sterkste dalers. Het slechtst presteerde Aperam met een verlies van X procent.
Intertrust verloor 1,8 procent, nadat UBS het koersdoel verlaagde van 18,00 naar 14,00 euro, waarbij het Neutraal advies ongewijzigd bleef.
Onder de kleinere fondsen noteerde Pharming Group 8,0 procent hoger. Het Leidse biotechbedrijf maakte donderdag bekend dat de kwartaalomzet sterk is gestegen, omdat de verkoop van het geneesmiddel Ruconest op stoom kwam na het optuigen van het verkoopapparaat in de Verenigde Staten. Het operationele resultaat verbeterde van een verlies van 3,2 miljoen euro een jaar eerder tot een winst van 8,5 miljoen euro. Netto werden er nog wel altijd rode cijfers geschreven.
Holland Colours noteerde 1,4 procent hoger. De pigmentenfabrikant uit Apeldoorn maakte bekend dat de aandeelhouders de benoeming van Jorrit Klaus als lid van de raad van commissarissen hebben goedgekeurd. Nabeurs zou er nog een kwartaalupdate moeten volgen.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.563,52 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.