(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,8 procent op 459,50 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

“Draghi stelt teleur, waardoor we wat terugvallen”, zei Cees Smit van Today’s Groep. “Ik had verwacht dat hij de markt wat omhoog zou praten, maar dat is niet gebeurd”, voegde de vermogensbeheerder daaraan toe.

De ECB maakte vanmiddag bekend maakte de rentes ongemoeid te laten, waarna voorzitter Mario Draghi vervolgens in een persconferentie liet weten dat er geen nieuwe stimuleringen worden doorgevoerd. Ook hintte de centraal bankier niet op nieuwe maatregelen in de nabije toekomst.

De verliezen namen hierop toe en de euro daalde.

“Hoewel het doelbewust uitblijven van actie vandaag op zichzelf geen al te grote verrassing is, verwachtten we wel signalen die de financiële markten zouden voorbereiden op verdere verruiming later dit jaar”, zei macrostrateeg Timothy Graf van State Street.

Cees Smit wees erop dat de AEX technisch gezien rond een weerstandsniveau handelt op 458 punten. “Dat is een belangrijk niveau, als we daarboven sluiten dan kunnen we weer omhoog, maar als dat niet lukt dan vallen we terug.”

Olie noteerde in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 3,9 procent op 47,26 dollar, terwijl een november-future Brent 3,6 procent hoger bewoog op 49,68 dollar.

De voorraden ruwe olie liepen afgelopen week in Amerika met maar liefst 14,5 miljoen vaten terug. De opvallend sterke daling van de voorraden schreef handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten toe aan het slechte weer in Amerika, waardoor zowel de productie als de import onder druk stond.

De euro/dollar noteerde op 1,1275. Bij aanvang van de handel noteerde het valutapaar op 1,1249. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar op 1,1244. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ASML met een verlies van 3,7 procent. Samsung Electronics verkoopt de helft van zijn aandelenbelang in ASML Holding voor ruim 600 miljoen euro, zei een bron tegen The Wall Street Journal. De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant halveert daarmee zijn belang van 2,9 procent tot 1,45 procent. Het nieuws werd door een woordvoerder van ASML tegenover ABM Financial News niet ontkracht, maar Samsung is dan ook niet verplicht dit tegen ASML te melden, voegde de zegsman daaraan toe. Volgens Berenberg hoeft de markt evenwel niet bezorgd te zijn dat de verkoop een signaal is dat Samsung minder vertrouwen heeft in EUV van ASML.

Wolters Kluwer verkocht zijn AppOne software platform aan The Reynolds and Reynolds Company voor een bedrag van 32 miljoen euro. De uitgever verwacht hier een boekwinst van 13 miljoen euro over aan te houden. De koers daalde 1,2 procent.

Midkapfonds Air France-KLM steeg 1,3 procent. Het luchtvaartconcern vervoerde in augustus minder passagiers en zag dat het vrachtvervoer onder druk bleef staan. Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM 7,2 miljoen passagiers, een daling van 1,8 procent op jaarbasis.

Refresco Group rondde de overname van de Amerikaanse bottelaar Whitlock Packaging af. Refresco betaalde 129 miljoen dollar voor Whitlock Packaging, waarmee de Rotterdamse bottelaar een positie verkrijgt in de grootste markt voor frisdranken in de wereld. Het aandeel won 0,2 procent.

TomTom verloor 1,3 procent. Analisten van NIBC merkten op dat de woensdag gelanceerde nieuwe versie van de Apple Watch een concurrent vormt voor de sporthorloge van TomTom. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.183 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.