Ook de Europese economie heeft de wind weer in de zeilen en dat is ook terug te zien in de recent verschenen macrocijfers. Steeds meer Europese economieën staan er goed voor en ook de arbeidsmarkt is de afgelopen twee jaar flink verbeterd. De afgelopen week ging met name de aandacht uit naar de gepubliceerde inflatiecijfers.
In de maand februari wist de inflatie in de Eurozone te stijgen richting de 2%. Het opvallende daarbij is dat we een jaar geleden nog even te maken hebben gehad met deflatie. Dit gebeurde aan het begin van 2016 en deze deflatie wist er voor te zorgen dat de Europese aandelenmarkten destijds flink waarde moesten inleveren.
Gaat Draghi de geldkraan dichtdraaien?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is de extreem snelle inflatiestijging van de afgelopen maanden in beeld gebracht. In amper een maand tijd is het algemene prijspeil in de Eurozone haast verdubbeld. Deze prijsstijging is voor het grootste gedeelte te danken aan de stijgende olieprijs.
Mario Draghi liet al meermaals weten dat hij het liefst de inflatie rond de 2% zag bewegen. Op dit moment is dat doel bereikt en dat kan slecht nieuws betekenen voor de beleggers. Nu de Europese economie er weer beter voorstaat, kan Draghi genoodzaakt zijn om de geldkraan sneller dan verwacht dicht te draaien. En de vraag is hoe de Europese markten het doen zonder die maandelijkse geldinjectie.